Gyilkos bálnák süllyesztettek el egy nagy jachtot Spanyolország mellett

Vágólapra másolva!
Egy 15 méter hosszú jachtot süllyesztettek el gyilkos bálnák a Gibraltári-szorosban vasárnap, a legénység megmenekült.
Vágólapra másolva!

Egy 15 méter hosszú jachtot süllyesztettek el kardszárnyú delfinek a Gibraltári-szorosban a hétvégén

- számolt be róla az MTI a spanyol médiára hivatkozva.

Az Alborán Cognac elnevezésű hajó a Gibraltári-szoros déli bejáratánál járt vasárnap reggel, amikor 

a kétfős legénység ütéseket hallott a hajótest felől, majd észrevették, hogy a kormánylapát megsérült. 

Miután a víz betört a hajóba, segítséget kértek. Mentőhelikopter indult a helyszínre, és egy közelben elhaladó tartályhajót is megkértek a hatóságok, hogy segítsenek a hajótörést szenvedett jachtnak.

Egy órával a hívás után a legénységet már fel is vette a tartályhajó, de a hajót már nem tudták megmenteni, nemsokára elsüllyedt. 

kardszárnyú,delfin,támadás
Támadó kardszárnyú delfin (a kép illusztráció) 
Fotó:  Biosphoto via AFP/ Christopher Swann

Ez volt a hetedik ilyen eset 2020 óta, de a tudósok egyelőre nem találtak rá meg a magyarázatot. Az intelligens állatok viselkedését kutató szakemberek támadás helyett inkább interakcióról beszéltek. Mint mondták, lehet, hogy csak játszani akartak, de az is elképzelhető, hogy egy másik hajóval kapcsolatos rossz tapasztalatuk miatt estek a jachtnak.

A kardszárnyú delfinek ahhoz a 37 példányból álló csapathoz tartoznak a tudósok szerint, ami az Ibériai-félszigettől északra és a Gibraltári-szorostól délre fekvő térségben él.

2023. április 15-én is egy négy vagy öt orkából álló csapat - közülük legalább három fiatal példány – bukkant fel a szoroson, és egy hajó két kormánylapátjára vetették magukat. A hajó fedélzetén tartózkodó Dan Kriz látta, amint a fiatal állatok közül kettő a kormánylapátok felé vette az irányt, míg egy felnőtt orka "körbe-körbe cirkált".

Egyenesen a kormánylapátokra mentek

 - mondta Kriz. "Az egész körülbelül 10-15 percig tartott". Az egyik orka még vissza is tért, amikor a legénység a part felé tartott, és egészen a spanyolországi Sotogrande kikötőjéig üldözte a hajót, ahol letépte a kormánylapátok maradékát.

Itt pedig arról írtunk, hogy a kardszárnyú delfin anyák egész életüket fiaikra áldozzák. A tanulmányt a Current Biology magazinban publikálták.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről