Hat ember megbetegedett egy parazita miatt, amelyet egy dél-dakotai családi összejövetelen felszolgált, nem kellően átsütött medvehúsban találtak.
A vadhús a trichinellózist okozó férgekkel, más néven trichinózissal fertőzött volt.
Mind a hatan attól a félig nyersen felszolgált medvehústól fertőződtek meg, amit a családi összejövetelen szolgáltak fel. A vendégek közül ketten csak grillezett zöldségeket ettek, nekik nem lett bajuk.
A hús 45 napig volt fagyasztóban a fogyasztás előtt, de a paraziták ezt is túlélték.
A vadon élő állatok elhullott tetemeket elfogyasztva kaphatják meg a húsevő galandférget (Trichinella spiralis), amelynek lárvája az állatok izomzatába betokozódva (0,5 miliméteres képletről van szó) juthat az emberi szervezetbe.
Azoknak a személyeknek, akik vadhúst fogyasztanak, tisztában kell lenniük azzal, hogy a megfelelő főzési idő mennyire fontos.
Két éve egy 29 éves minnesotai férfi kétszer került kórházba lázzal, izomfájdalmakkal, valamint a szeme körüli duzzanattal és egyéb rendellenességekkel. Az általa fogyasztott - fekete medvéből származó húsminta pozitív lett ugyanerre a féregre.
Míg egykor a trichinellózist általában a nem eléggé átsütött sertéshússal hozták összefüggésbe, manapság a legtöbb amerikai esetet a vadhús fogyasztásával kötik össze.
2016 és 2022 között 35 megerősített esetet jelentettek az USA-ban. A legtöbb ilyen esetnél a medvehús volt a forrás.
A lárvák megtelepedhetnek a bél-, izom-, szív- és agyszövetekben is, de a legtöbb beteg 2-3 hónapon belül teljesen felépül.
Az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság azt ajánlja, hogy a vadhúst legalább 74 Celsius fokon főzzük meg, amit húshőmérővel ellenőrizni kell. A nyers és nem eléggé átsütött húst és azok levét más élelmiszerektől elkülönítve kell tárolni - írta az ABC.
A magyar ételkészítési kultúra nagyon helyesen, az alaposan sütött és főzött ételek irányába alakult, míg más kultúrák, más éghajlati körülmények között ettől eltértek.
Vajon tisztában vagyunk azzal, hogyan tudunk biztosan friss húshoz hozzájutni, hogyan kell megfelelően tárolni, és hogyan lehet úgy előkészíteni, ahogy az a nagykönyvben meg van írva? Az alábbi jó tanácsokat érdemes megfogadnunk, ha húsételt készítünk.
Arról is írtunk, hogy Indonéziában továbbra is népszerű csemege a veszélyes denevérhús, ami rengeteg kórokozót terjeszt.