Az evakuációs terven dolgozik az olasz kormány a nápolyi földrengés miatt

Nápoly, földrengés, Nápolyföldrengés, Olaszország, nápolyi földrengés,
Earthquake in Naples bradyseism in the Phlegraean Fields strong seismic swarm Naples, Italy: Earthquake in Naples bradyseism in the Phlegraean Fields strong seismic swarm yesterday evening via Naples along the Pozzuoli seafront. Seismic Swarm Near Naples, Italy May 21, 2024
Fotó: Northfoto
Vágólapra másolva!
A hétfő késő esti földrengés után az olasz katasztrófavédelmet vezető miniszter szerda este bejelentette, hogy a kormány készen áll mindenre és evakuációs tervet dolgoznak ki a Nápoly melletti vörös zónában élő nyolcvanezer ember esetleges menekítésére arra az esetre, ha ez szükségessé válna.
Vágólapra másolva!

A Richter-skála szerinti 4,4-es földrengés hétfő késő este rázta meg Nápoly városát. A földrengés epicentruma Nápoly volt, de az utórengéseket több kilométerrel arrébb is érezni lehetett. Eddig a lakosokat nem kellett evakuálni, azonban jelentős anyagi károkat okozott a rengés. A Nemzeti Geológiai és Vulkanológiai Intézet (INGV) pontosítása szerint bradiszeizmikus (függőleges) földmozgás történt. 

Az olasz katasztrófavédelmet vezető miniszter, Nello Musumeci, a dél-olaszországi Campania tartományban hétfő óta ismétlődő földmozgás hirtelen és hosszabb időre leállhat, de az sem kizárt, hogy akár hónapokig vagy évekig tarthat – írja a Magyar Nemzet.

A tudósok sem tudják megjósolni, miként alakulhat a helyzet, ezért készen kell állnunk minden eshetőségre 

– emelte ki a miniszter. 

Musumeci azt is bejelentette, hogy a helyi önkormányzatokkal, hatóságokkal és más intézményekkel közösen egy evakuációs terven dolgoznak, amit a következő napokban hoznak nyilvánosságra, és hozzátette, hogy szükség esetén azonnal kimenekítik az embereket. 

A miniszter azt is kiemelte, hogy az evakuációs terv kidolgozása nehéz feladat, mivel nagyon sok, nagyjából 80 ezer ember él nagyon szűk területen.

 A térségben továbbra is közepes, sárga színű készültség van érvényben. 

A lakosok számára május utolsó napjaiban gyakorlatot tartanak. Ötszázmillió eurót különítenek el a megrongálódott épületek helyreállítására és biztonságossá tételére. Az épületek vizsgálata már megkezdődött, ötvenöt csapat végzi a térség épületei állapotának felmérését. Első körben a területen lévő több mint 60 iskolát akarják biztonságossá tenni. 

A katasztrófavédelemért, a tengerekért és az egész dél-olasz térségért felelős tárca nélküli miniszter a szerda este tartott rendkívüli kormányülést követően sajtótájékoztatón jelentette be, milyen intézkedéseket hoznak a Nápoly térségében bekövetkezett földmozgást követően. A Giorgia Meloni miniszterelnök vezette kormányülésen a belügyi, a védelmi, a gazdasági, az egészségügyi, a kulturális és oktatási tárca képviselői vettek részt, valamint a katasztrófavédelem vezetője és Nápoly prefektusa.

Nápoly, földrengés, Nápolyföldrengés, Olaszország, nápolyi földrengés,
Az emberek az utcán várakoztak, amíg a rengés megszűnt
Fotó: Northfoto / ZUMAPRESS.com/NEWSSHOT

A helyiek még kedden is az utcán töltötték az éjszakát újabb mozgásoktól félve. Zárva tartottak az iskolák, melyeket szerdán nyitottak újra. A Campi Flegrei területén található Pozzuoliban negyvenhat család nem tudott visszatérni megrongálódott otthonába, Bacoliban a tengerparton sátrakat állítottak fel az újabb mozgásoktól tartók számára.

Az utolsó erősebb mozgást szerda reggel mérték, amelynek erőssége 3.6-os volt. Az epicentrum közel négy kilométeres mélységben a nyílt tengeren volt, a Pozzuoli-öbölben.

A Campi Flegrei területén „nem létezik a zéró kockázat, aki itt él, tudja, mennyire összetett, nehéz és kockázatos itt élni” − jelentette ki Nello Musumeci. Hozzátette, hogy a veszélyek ellenére, „be lehet avatkozni, és enyhíteni lehet a természeti jelenségek hatását”. 

A térség fokozott veszélynek van kitéve

Nello Musumeci elmondta, hogy az országnak ezen a részén „éberen együtt kell élni” a földrengés, a vulkánkitörés és a bradiszeizmikus tevékenység veszélyével. Nápoly térségében az 1944 óta alvó Vezúv jelent veszélyt, Campania tartomány egésze földrengészónának számít, a Campi Flegrei lakóit pedig a föld süllyedésével és emelkedésével járó mozgások veszélyeztetik. 

Vulkánkitörés esetén hét kisebb-nagyobb város területén lép azonnal életbe az úgynevezett vörös zóna, ahonnan evakuálják a lakosságot. Veszélyes bradiszeizmikus tevékenység esetén ugyanazt három településen rendelik el azonnal, vagyis Pozzuoliban, Bacoliban és Monte di Procidában.     

A geológus Mario Tozzi a La Repubblica napilapban szerdán elmondta, hogy Nápoly és térsége „szupervulkánra” épült, ami valójában egy huszonkilenc vulkánból és úgynevezett kitörési pontból álló vulkánrendszer, amelynek teljes területén közel hatszázezren élnek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről