Nem volt érvényes működési engedélye a Mallorcán összeomlott étteremnek

Vágólapra másolva!
Nem volt teljes körű működési engedélye annak, a turisták körében népszerű mallorcai vendéglátóhelynek, amely a múlt héten omlott be négy ember halálát okozva - közölte Jaime Martínez, Palma város polgármestere kedden sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, összeomlott egy turisták körében népszerű szórakozóhely és étterem épülete a spanyolországi Mallorca fővárosában, Palmában, négy ember meghalt, 16-an megsérültek, 7-en súlyosan.

Kiderült, hogy a Medusa Beach Club nevű helyet 2013-ban újították fel anélkül, hogy arra építési engedély kértek és kaptak volna az önkormányzattól.

Romok a helyszínen 2024. május 24-én, miután az előző este összedőlt egy étterem Palma de Mallorcában
Fotó: MTI/AP/Francisco Ubilla

Ennek ellenére az alagsori zenés bárnak és a földszinti étteremnek volt működési engedélye, viszont a fedett teraszként üzemelő emeleti terasznak nem, ezért itt nem lehetett volna vendéglátást folytatni.

Tavaly a helyiség nem ment át az önkormányzat műszaki vizsgálatán, ám azt a szerencsétlenség előtt még nem ellenőrizték, hogy a javasolt fejlesztéseket végül elvégezték-e.

Összedőlt egy étterem Palma de Mallorcán - nem volt meg minden engedélye
Fotó: MTI/AP/Francisco Ubilla

A polgármester felhívta a figyelmet a vendéglátóhelyek fokozott felelősségére a szabályok betartásában, mivel szavai szerint nincs mód arra, hogy a város mindegyik, mintegy ötezer vendéglátóhelyéhez ellenőrt állítsanak. Az önkormányzat jelentését elküldte a rendőrségnek és az illetékes ügyészségnek is.

A sziget fővárosában történt szerencsétlenséget a tűzoltók szerint az emelet túlterheltsége okozta, de hozzájárult a korábban szabálytalanul végzett felújítás is.

A tragédiában két német turista, egy szenegáli származású helyi lakos és egy spanyol pincérnő halt meg. A 16 sérült között tíz holland, három német és egy spanyol állampolgár van.

Romok a helyszínen 2024. május 24-én, miután az előző este összedőlt egy étterem Palma de Mallorcában. 
Fotó: MTI/AP/Francisco Ubilla

Arról is beszámoltunk korábban, hogy márciusban összeomlott egy ötemeletes ház Kalkuttában is, az akkori tragédiában négy ember halt meg.

Nigériában is tragédia történt májusban, összeomlott egy épület, melynek következtében legalább tíz ember meghalt.

Összeomlott egy épület Dél-Afrikában is a hónap elején, rengetegen rekedtek a romok alatt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről