Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Az Egyesült Államok ezzel a döntésével kirobbanthatja a világháborút

Vágólapra másolva!
Antony Blinken amerikai külügyminiszter finoman arra utalt a NATO külügyminiszterek informális ülésének végén Prágában, hogy a Harkovon túli oroszországi területeken is bevethetik a nyugati fegyvereket az ukránok. Ezzel az Egyesült Államok szabad utat enged Ukrajnának az Oroszország elleni támadásban.
Vágólapra másolva!

"Továbbra is azt fogjuk tenni, amit eddig is tettünk, ami a következő: szükség szerint alkalmazkodni és kiigazítani"– mondta Antony Blinken egy prágai sajtótájékoztatón, a vezető diplomaták kétnapos találkozója végén a New York Times beszámolója szerint, amit a Magyar Nemzet szemlézett. 

Egy riporter azt kérdezte tőle, hogy az Egyesült Államok engedélyezheti-e Ukrajnának, hogy amerikai gyártmányú fegyvereket használjon Oroszországban mélyebbre mért csapására. Az „alkalmazkodni és kiigazítani” kifejezést Blinken használta szerdán a moldovai Chisinauban tartott sajtótájékoztatón, hogy azt sugallja, hogy Biden jelentős politikai váltásra készül, és engedélyt ad Ukrajnának a fegyverekkel történő csapásra Oroszország területén, ahogyan azt ukrán és európai vezetők hetek óta sürgetik.

Antony Blinken, AntonyBlinken, amerikai politikus, USA 71. külügyminisztere, Joe Biden elnöksége alatt
Antony Blinken egy korábbi sajtótájékoztatóján
Fotó: AFP / Photo by SAUL LOEB / AFP

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára pénteken Prágában egy sajtótájékoztatón kijelentette, üdvözli az Ukrajnára vonatkozó korlátozások lazítását, és hogy a szövetséges kormányok vezető diplomatái némi előrelépést értek el az Ukrajnáról folytatott megbeszéléseken. Hozzátette, 

megállapodtak abban, hogy a NATO-nak nagyobb koordinációs szerepet kell játszania az Ukrajnának nyújtott katonai segélynyújtásban, és a tagországoknak évente legalább negyvenmilliárd eurónyi segélyt, mintegy 43 milliárd dollárt juttatnak „ameddig szükséges”. Ez kiszámíthatóságot adna Ukrajnának a hosszú távú védekezés tervezésében.

"A diplomaták abban is megegyeztek, hogy megpróbálják lerövidíteni Ukrajna útját a NATO-tagság felé" – mondta.

Joe Biden amerikai elnök titokban már engedélyezte Ukrajnának, hogy a harkovi térségben használja oroszok elleni csapára az amerikai fegyvereket. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről