Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Pusztító árvíz söpört végig Indián, többen meghaltak - fotó

Vágólapra másolva!
A heves esőzések, áradások és földcsuszamlások miatt már legkevesebb 37 ember meghalt és több ezer embert kellett evakuálni az India északkeleti részén fekvő Asszám államban - közölték hétfőn a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

Bár az esőzés az utóbbi két napban alábbhagyott, és az árvízhelyzet is javult kissé, a szélsőséges időjárási körülmények az állam 11 kerületében mintegy 200 ezer embert érintettek már - áll az állam katasztrófavédelmi hatóságának közleményében.

Cyclone Remal In Bangladesh
A Bangladesben már két hónapja tartó áradásokat milliók szenvedték meg. Fotó: NurPhoto via AFP/Ahmed Salahuddin

Asszámban több mint 12 ezer lakosnak kellett elhagynia otthonát, és a hatóságok szerint júliusra újabb árhullámok várhatók a térségben az India és Banglades közötti Kushijara folyón.

Az India északkeleti részén és a szomszédos Bangladesben már két hónapja tartó áradásokat milliók szenvedték meg, és a meteorológiai szolgálatok előrejelzése szerint a helyzet súlyosabbra is fordulhat. Bangladesben a folyók vízállása jelenleg alacsonyabb, az Indiából érkező vízmennyiség csökkent az illetékesek közlése szerint.

Water Level Rise In Teesta Canal Fulbari
Legkevesebb 37 ember lelte halálát és több ezer embert kellett evakuálni. Fotó: NurPhoto via AFP/Diptendu Dutta

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a heves monszun esőzések földcsuszamlásokat idéztek elő Bangladesben és Indiában, többen meghaltak és milliók hagyták el otthonaikat. A katasztrófa a legutóbbi a Dél-Ázsiában és világszerte a szélsőséges időjárás által kiváltott katasztrófák sorában: a heves esőzések és hőhullámok sok ember halálát okozták és humanitárius válságot idéztek elő az elmúlt hónapokban.

A világ egyik felét hőség, a másikat apokaliptikus esőzések sújtják és Salvadorban is többen meghaltak. Arról is írtunk néhány napja, hogy negyvenfokos hőmérsékletet jeleznek előre a meteorológusok Olaszországban is, Magyarországon pedig hőség, felhőszakadás és jégeső is lesz a héten.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről