Újra van áram a Nyugat-Balkánon

Vágólapra másolva!
Pénteken, nem sokkal 12 óra után a 40 fokot meghaladó hőségben összeomlott az áramszolgáltatási rendszer Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és a horvátországi Dalmáciában. A szolgáltatás csak nagyjából 1 órával később állt helyre.
Vágólapra másolva!

Sasa Mujovic montenegrói energiaügyi és bányászati miniszter szerint a villamosenergia-rendszer regionális leállásának oka 

a nagy terhelés, a napi fogyasztás növekedése és a magas hőmérséklet következménye.

A Vijesti.me montenegrói hírportál beszámolója szerint a villamosenergia-piaci átvitelirendszer-üzemeltetők európai hálózata (ENTSO-E) nemzetközi vizsgálatot indít, amely majd meghatározza, hol kezdődtek a problémák.

Pénteken az első jelentések még arról szóltak, hogy Montenegróban keletkezett a hiba, később viszont már arról szóltak a hírek, hogy az összeomlást az Albánia és Görögország határán kialakult problémák okozták.

áram, energiaellátás, áramellátás
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / GUILLAUME SOUVANT

Horvát illetékesek szerint az összeomlás valamilyen mértékben egész Európát sújthatta, mert az energiarendszerek összekapcsolódnak egymással, és felelőtlenség feltételezésekbe bocsátkozni az európai szervek hivatalos vizsgálata előtt, ami általában sokáig, akár hat hónapig is eltarthat. Belinda Baluku albán energiaügyi miniszter megerősítette, hogy meghibásodás volt az Albánia és Görögország közötti összeköttetésben. 

Ahogy korábban megírtuk, a leállás miatt Bosznia-Hercegovina legnagyobb városaiban megálltak a villamosok és a trolibuszok, nem működnek a jelzőlámpák, és a háztartásokban sincs áram. Az N1 értesülései szerint Bosznia-Hercegovinában a nagyobb városokban lényegében teljesen megszűnt az áramszolgáltatás: nem volt áram Tuzla, Banja Luka, Brcko, Mosztar és más jelentős városokban.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!