Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Eldobott szemét miatt pusztult el egy antilop egy amerikai állatkertben

Vágólapra másolva!
Egy ritka antilop elpusztult, miután a hétvégén a Tennessee állambeli Bright állatkertben megfulladt egy üdítős tasak műanyag kupakjától.
Vágólapra másolva!

Leif, a szitutunga antilop szombaton a ketrecében volt, amikor egy állatgondozó rutinellenőrzést végzett, és észrevette, hogy az állat furcsán viselkedik - mondta David Bright, az állatkert igazgatója a CBS Newsnak

Az antilop szájából folyt valami, ezért az állatgondozó azonnal hívta az állatorvosi csapatot.

Az igazgató elmondta, hogy a magántulajdonban lévő, egzotikus állatokra szakosodott állatkert a belépésnél ellenőrzi a látogatók táskáit, mivel az állatkertbe számos dolgot nem lehet bevinni - mint például azt a fajta tasakos üdítőt, ami most a tragédiát okozta.

Az ok egyszerű - ez a csomagolás veszélyes az állatainkra 

- írta az állatkert a közösségi oldalán. 

Ha az állatok szemszögéből nézzük ezeket a kupakokat, úgy néznek ki, mintha étel lenne. Ez az, ami miatt kénytelenek voltunk ellenőrizni a táskákat, de egyesek mégis megtalálják a módját, hogy becsempésszék ezeket. A vendégek annyiszor mehetnek az autójukhoz vagy a parkolóban lévő piknikezőhelyekre, ahányszor csak akarnak, és újra beléphetnek az állatkertbe, így nem értjük, miért nem képesek betartani ezeket a szabályokat. 

Az igazgató elmondta, hogy amióta az antilop halálának híre nyilvánosságra került, az emberek többnyire támogatóan nyilatkoztak, de senki sem jelentkezett azzal kapcsolatban, hogy a kupak hogyan került a ketrecbe.

Jobban tisztelném az illetőt, ha előállna, és vállalná a felelősséget

 - mondta Bright, hozzátéve, hogy az, hogy nem tudják pontosan, mi történt, vagy ki tette, csak ront a helyzeten.

Bright szerint a kupakot valaki eldobta, mivel másképp nem kerülhetett volna az állat ketrecébe.

A fiatal antilop nyugodt viselkedéséről volt ismert. Etetés közben követte az állatgondozókat, és gyakran hagyta, hogy megérintsék. Bright szerint ez a példány jelentősen különbözött a többitől, amelyek inkább ijedősek és félénkek voltak.

Mióta Leif meghalt, a párja kóborolva keresi őt, és zavart a hiánya miatt. Az antilop 7 éves volt, és július 30-án töltötte volna be a 8. életévét 

- mondta Bright. 

Az állat várható élettartama a húsz évet is meghaladta volna.

A műanyag hulladék egész ökoszisztémákat veszélyeztet

Folyamatosan pusztulnak az elefántok Srí Lankán a műanyag hulladék miatt. Az elmúlt nyolc évben az Ampara kerületi Pallakkadu faluban, Colombótól 210 kilométerre mintegy húsz elefánt halálát okozta, hogy műanyagszemetet evett.

Műanyag kupakok tömkelegét, felismerhetetlenné roncsolódott használati tárgyakat, de még öngyújtót is találtak azoknak a Csendes-óceán kellős közepén született és elhullott madárfiókáknak a gyomrában, amelyek életükben feltehetően soha nem találkoztak az emberrel.

Hét kilogrammnyi műanyagzacskót és más hulladékot találtak egy elhullott szarvas gyomrában Thaiföldön. 

A délkelet-ázsiai ország a világ egyik legnagyobb műanyag felhasználója, az emberek évente átlag mintegy háromezer egyszerhasználatos műanyag zacskót használnak. A hulladékkal szennyezett folyókban, a part menti vizekben állatok, köztük tengeri teknősök, tengeri tehenek pusztulnak el, boncolásukkor kiderül, hogy műanyag halmozódik fel gyomrukban.

Bár a léggömbök a legtöbb esetben igen szórakoztatóak a vidámparkokban és a partikon, mégis óriási veszélyforrássá válhatnak, amikor az óceánba kerülnek. Ausztrál kutatók legfrissebb tanulmányukra hivatkozva kijelentették, hogy a léggömbök és más, puha műanyagok összesen harminckettőször nagyobb valószínűséggel válnak végzetessé a tengeri élővilág számára, mint a kemény műanyag.

Iszonyú kínok közt pusztult el a lenyelt szeméttől egy partra vetődött bálna is. Az állat mintegy 160 kilogramm a szemetet nyelt le, ami összetömörödött a gyomrában.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről