Két éve gyermekeivel együtt eltűnt egy új-zélandi apa, óriási jutalmat kaphat a megtaláló

Vágólapra másolva!
Az új-zélandi hatóságok jutalmat és büntetőjogi mentességet ajánlottak fel kedden annak, aki segít megtalálni három gyermeket, akiket több mint két évvel ezelőtt apjuk elvitt egy távoli közösségből.
Vágólapra másolva!

Tom Phillips és gyermekei - most 8, 9 és 10 évesek - 2021 decemberében tűntek el. A feltételezések szerint soha nem utaztak messzire attól a távoli vidéki településtől, ahol éltek, de a családról hónapok óta nem érkezett hiteles bejelentés.

A rendőrök a 69 lakosú Marokopa településre vonultak, hogy új nyomokat keressenek az ügyben - írja az AP News.

Phillipset azzal vádolják, hogy 2023 májusában fegyveres bankrablást követett el, miközben szökésben volt. Állítólag rálőtt egy járókelőre, majd egy másik személlyel együtt egy motorral elmenekült, aki a nyomozók szerint az egyik gyermeke volt.

Phillipsnek már nincs törvényes felügyeleti joga a gyermekei felett - mondta Andrew Saunders megbízott nyomozó felügyelő kedden egy sajtótájékoztatón Hamilton városában.

A nyomozó szerint a gyerekek eltűnésük óta nem részesültek egészségügyi ellátásban, és nem járnak iskolába. A rendőrség aggódik a gyerekek jóléte miatt, akik az elmúlt két és fél évben elszigetelten éltek, és nem kerültek kapcsolatba másokkal.

Saunders elmondta, hogy a 80 ezer új-zélandi dollár (16 millió forint) - új-zélandi viszonylatban nagy - jutalom és a büntetőjogi mentesség felajánlása az olyan embereknek szól, akik már tudják, hol van a család. A hatóságok már régóta úgy vélik, hogy Phillipsnek segítenek valakik a rejtőzködésben.

Az új-zélandi rendőrfőnök által jóváhagyott jutalom két hét múlva jár le - mondta Saunders.

A Newsday szerint Phillips nem először került a hírek címlapjára. A család 2021 szeptemberében tűnt el, a hatóságok három hétig tartó szárazföldi és vízi keresést indítottak, miután Phillips teherautóját elhagyatottan találták meg egy tengerparton, lakóhelye közelében. A hatóságok végül befejezték a keresést, arra a következtetésre jutva, hogy a család talán meghalt. Ezután azonban Phillips és a gyerekek előkerültek a sűrű erdőből, ahol állítása szerint kempingeztek.

Vádat emeltek ellene, és 2022 januárjában kellett volna bíróság elé állnia, de hetekkel a kitűzött időpont előtt ő és a gyerekek ismét eltűntek.

A rendőrség nem indított azonnal keresést, mert a természetben jártas Phillips azt mondta a családjának, hogy a gyerekeket egy másik kirándulásra viszi, de nem tért vissza azóta.

Kevesebb mint egy évvel később, amikor a nyomok kihűltek, a hatóságok szerint Phillips és a gyerekek valószínűleg máshová költöztek Új-Zélandon, és megváltoztatták a nevüket. A keresés azonban újraindult, miután 2023-ban többször is látták Phillipset ugyanabban a régióban, ahol eltűnt - írja az  ABC News.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről