Madárinfluenzában meghalt egy ember Mexikóban

Vágólapra másolva!
Az 59 éves illető április 24-én halt meg egy kórházban, más betegségei is voltak - közölte az Egészségügyi Világszervezet szerdán. A WHO szerint a veszély a lakosság körében jelenleg alacsony.
Vágólapra másolva!

Meghalt Mexikóban egy madárinfluenzában szenvedő 59 éves ember április 24-én

 - közölte az Egészségügyi Világszervezet szerdán, amiről a Reuters számolt be. Az illető Mexikóvárosban került kórházba, láza, légszomja, hasmenése, és hányingere volt.  

Bár ebben az esetben a vírus expozíciójának forrása jelenleg nem ismert, Mexikóban A(H5N2) vírusokat találtak baromfikban

- áll a WHO közleményében. Mint írták, ez volt az első laboratóriumi vizsgálattal megerősített emberi A(H5N2) vírusfertőzés világszerte, és az első H5 vírus, amelyet Mexikóban jelentettek. A tudósok szerint az eset nincs összefüggésben az Egyesült Államokban kitört H5N1 madárinfluenza-járvánnyal, amely eddig három tejtermelő farmon dolgozó embert fertőzött meg. Márciusban a madárinfluenza-fertőzést fedeztek fel egy kis szárnyasfarmon a mexikói Michoacán államban, amely azzal a tagállammal határos, ahol a fertőzött személy élt.

A mexikói egészségügyi minisztérium közleményében azt is közölte, hogy a fertőzés forrását nem azonosították.

A WHO szerint az áldozat korábban nem volt baromfik vagy más állatok közelében, de számos alapbetegségben szenvedett, és más okok miatt három hétig feküdt. Krónikus vesebetegsége és 2-es típusú cukorbetegsége volt. Az, hogy hogyan fertőződött meg, továbbra is kérdés.

Az áprilisi haláleset után a mexikói hatóságok megerősítették a vírus jelenlétét, és jelentették az esetet a WHO-nak. Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy más is megfertőződött volna, vizsgálatokat végeztek az áldozat otthona közelében lévő farmokon. 

A tudósok készen állnak arra is, hogy a vírus az emberekre is átterjed.

Madárinfluenza miatt pusztult el 220 flamingó Argentínában. A H5N1 variáns néhány napon belül képes a teljes állományt megfertőzni. A vírus megjelent Magyarországon is. Kazahsztánban elpusztult több száz hattyú, és tömegesen pusztulnak a fókák is.

Egy virológiai csoport megerősítette az első madárinfluenza-fertőzéseket elefánt- és medve fókáknál a déli-georgiai régióban.

Nemrég megerősítették, hogy egy jegesmedve madárinfluenza miatt pusztult el Alaszkában és becslések szerint 20 000 oroszlánfóka pusztult el a vírus miatt Chilében és Peruban.

A madárinfluenza vírus kapcsán a legrosszabb félelmünk az emlősök adaptív mutációja, amit ezekben az új mintákban még nem látunk, de óvatosnak kell lennünk

- mondta egy kutató.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről