Halálos hajóbaleset történt Kongóban, 88 ember eltűnt

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 88-an eltűntek egy hajóbalesetben a Kongói Demokratikus Köztársaság nyugati részén lévő Mai-Ndombe tartományban lévő Kwa-folyón - jelentették be szerdán hatósági források.
Vágólapra másolva!

A tartományi tanács egyik tagja, David Bisaka a sajtónak azt mondta, a tragédia Lediba település partjánál történt éjjel 11 óra körül.

Mind ez idáig 185 embert sikerült kimenteni a vízből, helyi hatósági források pedig azt közölték, hogy az eltűntek között 21 gyerek is van.

A hajón utazók pontos számát nem tudni.

hajó
Az országban gyakoriak a hajóbalesetek. A szerencsétlenségek legfőbb oka a hajók rossz műszaki állapota, illetve túlzsúfoltságuk.
Fotó: robertharding via AFP / Michael Runkel

A Kongói DK-ban az utak rossz állapota miatt a folyók fontos szállítási és közlekedési útvonalak. Az országban gyakoriak a hajóbalesetek. A szerencsétlenségek legfőbb oka a hajók rossz műszaki állapota, illetve túlzsúfoltságuk.

Az országban gyakoriak a hajóbalesetek

Legkevesebb 20 ember meghalt egy hajóbalesetben a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén lévő Albert-tavon májusban. A balesetben odaveszett több mint öt tonnányi, a tartománnyal határos Ugandából hozott rakomány is.

Felborult egy túlzsúfolt, rossz állapotban lévő komp 2021-ben is. Legalább hatan meghaltak, miután felborult a komphajó a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén a Kongó folyón.

hajó
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / Guerchom Ndebo

Elsüllyedt egy kongói hajó 2018-ban is, negyvenkilencen megfulladtak. Valószínűleg a hajó rossz állapota, vagy pedig a túlzsúfoltság okozhatta a tragédiát. A hasonló tragédiák gyakoriak az országban, mivel a vízi járművek gyakran rossz állapotúak és a hajókon a túlzsúfoltság a jellemző. 

Ugyanebben az évben legalább 15 ember vízbe fúlt egy hajóbalesetben a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Néhány tucat túlélőnek sikerült a partra kiúsznia.

Gyerekek haltak meg egy hajótörésben Kongóban 2017-ben is. Feltételezések szerint a szerencsétlenséget a hajó túlterheltsége, illetve vezetői okozhatták, a kapitány ugyanis részeg lehetett.

Kigyulladt, és teljesen leégett egy komp a Kongó folyón pár éve. 500 utasából csak 300 embert tudtak helikopterekkel és csónakokkal kimenteni. A fából készült Convoi Lengi nevű kompon a tűz azt követően tört ki, hogy kigyulladt a vízi jármű egyik motorja. A hajó nagyon gyorsan elégett, miközben a hajótest két darabra tört. Három motorcsónak és egy helikopter érkezett a helyszínre, hogy az utasokat kimentse, 301 ember megmenekült. A fedélzeten szállított összes rakomány elégett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről