Hat jelölt indulhat az iráni elnökválasztáson

Elnökválasztás Iránban, illusztráció!
Fotó: @ndtvfeed/Reuters
Vágólapra másolva!
Iránban az Őrök Tanácsa hat jelölt indulását hagyta jóvá vasárnap a június 28-án tartandó elnökválasztásra - jelentette be az ország belügyminisztériuma.
Vágólapra másolva!

A legesélyesebbnek Mohammed Baker Kalibaf, Teherán korábbi polgármestere számít, aki már háromszor indult az elnökválasztáson. 

A listán szerepel továbbá 

  • az ultrakonzervatív, egykori nukleáris tárgyaló Szaíd Dzsalili, 
  • Alireza Zakani teheráni polgármester, 
  • Musztafa Purmohammadi volt belügyminiszter, 
  • Amirhosszein Hasemi jelenlegi alelnök, 
  • illetve a mérsékeltnek számító, korábban az egészségügyi tárca élén álló Maszúd Peszeskján.

A június 28-án tartandó elnökválasztásra 80-an regisztráltak, köztük Irán egyik korábbi elnöke, a konzervatív Mahmúd Ahmadinezsád, illetve a választás másik nagy esélyesének tartott Ali Laridzsáni volt házelnök, ám az ő jelöltségüket a testület elutasította.

Iránban 2025-ben tartottak volna elnökválasztást, az előrehozott választást Ebrahim Raiszi elnök halála miatt tartják, aki május 19-én helikopter-balesetben veszítette életét.

Az Origon korábban beszámoltunk arról, hogy baleset érte az Ebrahim Raiszi iráni elnököt szállító helikoptert, melynek következtében az iráni elnök és az iráni külügyminiszter is meghalt. Az elnök és több vezető tisztségviselő tiszteletére rendezett ünnepség miatt ezrek vonultak az utcákra, a többnapos temetésén rengetegen vettek részt.

Kapcsolódó cikkek:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről