14 ember halt meg napszúrás miatt egy zarándoklaton Szaúd-Arábiában

Vágólapra másolva!
Mintegy 14 ember meghalt a szaúd-arábiai haddzs zarándoklat során a nagy hőség okozta napszúrás miatt - közölték a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A jordániai külügyminisztérium közölte, hogy 14 állampolgáruk halt meg "a rendkívüli hőhullám okozta napszúrást követően", további 17-et pedig eltűntként tartanak nyilván.

A The Guardian szerint az iráni Vörös Félhold megerősítette, hogy öt iráni zarándok is meghalt, de nem részletezte, hogyan. Jordániai tisztviselők közölték, hogy az eltűntek keresése folytatódik. A jordániai külügyminisztérium közleményben közölte, hogy egyeztet a szaúdi hatóságokkal az áldozatok holttestének eltemetésére vagy elszállítására vonatkozó eljárásokról, a családok kívánságának megfelelően.

A haddzs a világ egyik legnagyobb tömeges összejövetele. Szaúdi tisztviselők szerint idén több mint 1,8 millió zarándok vesz részt rajta.

A zarándoklaton gyakoriak a tömegverekedések és sátortüzek is, a legtöbb évben azonban a legnagyobb kihívást a nagy hőség jelenti. A hőmérséklet ezen a héten meghaladta a 46 fokot, ami a szabadban és gyalogosan végrehajtott rituálék miatt nagy kihívássá teszi az eseményt, különösen az idősek számára.
 

A szaúdi nemzeti meteorológiai központ vezetője, Ayman Ghulam a múlt héten figyelmeztetett: "Az idei haddzs idejére várhatóan 1,5-2 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedés várható Mekkában és Medinában". A két város az ötnapos haddzs-zarándoklat központja.

Az Arafat-hegy közelében lévő egyik kezelőközpont 225 hőkimerüléses esetet regisztrált 

- jelentette a hivatalos szaúdi sajtóügynökség.

A zarándoklat szerdán ér véget. A szaúdi tisztviselők szerint a hőség enyhítésére hozott intézkedések részeként számos légkondicionált területet alakítottak ki. Vizet osztanak, és tanácsokat adnak a zarándokoknak, hogyan védekezzenek a nap ellen.

A szaúdi egészségügyi minisztérium is kiadott egy közleményt, amelyben arra kérik a zarándokokat, hogy igyanak sok vizet, és ne tartózkodjanak a szabadban a nap legmelegebb óráiban, 10:00 és 16:00 között.

Tavaly legalább 240 ember halt meg a zarándoklat során - írja a BBC.

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, óriási hőhullám sújt Görögországban is. A görög hatóságok úgy döntöttek, hogy a kánikula miatt egyes iskolákat és bölcsődéket ideiglenesen bezárnak, illetve engedélyezik az otthoni munkavégzést. Az időjárás előrejelzés szerint akár a 40 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. Az országban egyébként ilyenkor a hőmérséklet 20-33 fok között szokott alakulni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről