Megkezdődött Joe Biden fiának bírósági büntetőtárgyalása

Fotó: AFP/Nicholas Kamm
Vágólapra másolva!
Az esküdtek kiválasztásával megkezdődött Hunter Biden első büntetőtárgyalása hétfőn a Delaware állambeli Wilmington szövetségi bíróságán tiltott fegyverbirtokláshoz kapcsolódó ügyben.
Vágólapra másolva!

A szövetségi különleges ügyész vádemelése nyomán Joe Biden elnök fiának három vádpontban kell felelnie, 

a többi között hamis nyilatkozattétel, valamint tiltott fegyverbirtoklás miatt.


    Az esküdtszék 12 tagját, valamint a 4 póttagot az üggyel kapcsolatos tájékozottságukra és a lehetséges elfogultságokra irányuló keresztkérdések alapján választották ki.
    Hunter Biden a vád szerint 2018-ban - abban az időben, amikor emlékiratai szerint is kábítószerfüggőséggel küzdött - egy lőfegyver megvásárlása során az ilyenkor kötelező hivatalos iraton tagadta, hogy rendszeres kábítószerfogyasztó lenne. A megvásárolt fegyver 11 napon keresztül volt birtokában, mielőtt - akkori partnere, néhai bátyjának özvegye segítségével - egy nyilvános szeméttárolóba dobta.
    

Az ügyészség és a védelem nyitóbeszédei kedden kezdődnek, majd a tanúk meghallgatása következik.

  A három vádpontban sorolt bűncselekmények elkövetése 

összesen maximum 25 év börtönnel sújtható, illetve vádpontonként 250 ezer dollár pénzbírság szabható ki.


    Hunter Biden ellen azután került sor a vádemelésre, hogy a szövetségi különleges ügyész és az ügyvédek között tavaly kötött vádalkut az ügyet tárgyaló bíró elutasította, és megsemmisítette.


    Hunter Bidenre adó-bűncselekmények miatt egy másik bűnvádi eljárás is vár, amelynek bírósági tárgyalása várhatóan ősszel kezdődik Kaliforniában.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről