Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

Élve találták meg a tíz napja eltűnt amerikai túrázót

túrázó,túlél
Fotó: X
Vágólapra másolva!
A 34 éves Lukas McClisht a Santa Cruz megyei Big Basin Redwoods State Parkban találták meg június 20-án. Eredetileg egy háromórás túrára indult, de eltévedt.
Vágólapra másolva!

Félmeztelenül találtak rá Lukas McClishre távoli kaliforniai hegyekben június 20-án, 10 nappal azután, hogy egy rövid túrára indult - számolt be róla a Daily Mail. Nem szólt senkinek, amikor útra kelt, alig volt nála valami. Mint mondta, a csizmájába esett esőt itta. 

Egy nadrág volt rajtam, a túracipőm és egy sapka. Volt nálam egy zseblámpa és egy összecsukható olló, nagyjából ennyi

- mondta egy televíziós interjúban. McClish, aki tapasztalt túrázónak számít, tereprendezéssel foglalkozik az erdőtüzek sújtotta területeken. Maga is megdöbbent, hogy ilyen gyorsan eltévedt. A szülei akkor ijedtek meg, amikor június 16-án, öt nappal az indulása után nem ment hozzájuk Apák napját ünnepelni. 10 napot, kilenc éjszakát töltött azzal félmeztelenül, hogy táplálékot keressen magának. A csizmájából itta a vizet, erdei bogyókat evett, vizes leveleken aludt, és körülbelül 11 kg-ot fogyott.

Gondoskodtam arról, hogy minden nap megigyak 4-5 l vizet, de a vége felé már éreztem, hogy a szervezetemnek szüksége van valamiféle táplálékra is

- magyarázta. A nyolcadik napon már majdnem kihűlt, és lecsúszott egy szikláról. Ezért úgy döntött, onnantól kiabálni fog, hátha valaki meghallja. Egy drón és egy kutya segítségével sikerült megtalálni a rendőröknek, meglepő módon csak egy éjszakát kellett a kórházban töltenie. Amikor meglett, a szülei a Big Basin Redwoods State Park szélén várták.

Követett egy puma, de tartotta a távolságot, klassz volt. Azt hiszem, valaki csak figyelt rám.

- mondta a férfi, aki az ötödik napon már aggódni kezdett. 

"Tudtam, hogy ha továbbra is követem a napot, végül eljutok az óceánhoz, de nem tudtam, hogy milyen messze vagyok attól" - tette hozzá. A keresésben majdnem 300 ember vett részt.

Végül csütörtökön este két parkőr felfelé tartott egy dombra, amikor meghallották McClish sikoltozását.

Ritkán születnek ma már rekordok a Mount Everesten, az pedig még ritkább, hogy pár órán belül kettő is. A tavaszi mászószezon kezdetén azonban éppen ez történt. Egyik mászás sem írja át az alpinizmus történetét, de a maga nemében mindkettő megérdemli a tapsot.

Tavaly május végén a legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták. A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába.

Az olasz gyorsasági síelő, Jean Daniel Pession és a barátnője is meghaltak egy tragikus hegyi balesetben, melynek következtében mindketten 700 métert zuhantak egy hegycsúcsról. A nepáli születésű, de brit állampolgársággal rendelkező hegymászó, Nirmal Purja rettenetes bajban van. Egy finn hegymászónő vallomása most olyan lavinát indíthat el, amelyre senki sem számított.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről