Veszélyes férgek terjedtek el a strandokon

Vágólapra másolva!
Az Olaszországban nyaralóknak óvakodniuk kell a tűzféregtől. A tűzféreg (Hermodice carunculata) az elmúlt évek emelkedő hőmérséklete miatt elszaporodott a tengerpartokon. A Német Sajtóügynökség (dpa) jelentése szerint 2018 óta egyre gyakrabban észlelik őket, és különösen az elmúlt két-három évben, a súlyos hőhullámokat követően nőtt meg a számuk.
Vágólapra másolva!

A meleg Földközi-tenger ideális feltételeket biztosít a természetes ellenséggel nem rendelkező tűzférgek elszaporodásához.

Dél-Olaszországot érinti leginkább a tűzféreg terjedése
 

Különösen Szicília, Campania, Apulia és Calabria déli régiói érintettek. A tűzféreg sörtéivel való érintkezés fájdalmas lehet, a tünetek közé tartozik az égés, viszketés és zsibbadás, ritkán szédülés és hányinger is előfordulhat. Életveszély azonban nem áll fenn, hacsak nem áll fenn allergia - mondta Michela D'Alessandro, a trieszti Nemzeti Oceanográfiai és Geofizikai Intézet (OGS) munkatársa.

A fürdőzőknek semmilyen körülmények között nem szabad megérinteniük a tűzférgeket, és óvatosan kell eljárniuk, amikor a vízbe mennek.

A tűzféreg akár 30 centiméter hosszú is lehet, és veszélyes sörtékkel rendelkezik, amelyek mérgező váladékot tartalmaznak. Érintkezéskor a sörték behatolnak a bőrbe és letörnek, ami megnehezíti az eltávolítást.

Ha az embereket olyan területen csípik meg, ahol a bőr vastag, akkor általában csak helyi égő érzés jelentkezik. Ha azonban olyan helyeket érint, ahol a bőr vékony, "például a könyökhajlatot" akkor a fájdalom rendkívül erős és hosszan tartó" lesz - írja a merkur.de.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről