Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Itt a vég: Oroszország egy lépésre van az atomfegyverek bevetésétől

Vágólapra másolva!
Az Oroszországban elismert politológus, Szergej Markov véleménye szerint egy úriemberhez méltó jelzés volt a Nyugat számára, hogy a Szentpétervári Gazdasági Fórumra azt a Szergej Karakanovot hívták meg moderátornak egy Vladimir Putyin részvételével zajló beszélgetésre, aki korábban arról írt, hogy az atomfegyverek bevetésével lehet megelőzni az atomháborút.
Vágólapra másolva!

A szakértő szerint Karaganov jelenlétével Moszkva üzent a Nyugatnak: rendkívül közel vannak ahhoz, hogy taktikai atomfegyvereket vessenek be az Ukrajnában zajló háborúban. Karaganov 2023 júniusában közölt cikket arról, hogy a nukleáris fegyverek használata menthetné meg az emberiséget egy esetleges nukleáris apokalipszistől. Szerinte az atomfegyverek használata nem csak segítene elérni a különleges katonai művelet célját, hanem az egész világot is megmentené ezzel Oroszország. Ennek fényében egyáltalán nem a véletlen műve lehetett, hogy éppen őt hívták meg moderátornak. 

Mint ismert, a háborúpárti politikusok folyamatosan atomfegyverek bevetésével fenyegetik Oroszországot. Lengyelország például Nuclear Sharing NATO-program keretében szeretné elérni, hogy a területére atomfegyvereket telepítsenek, vagyis közvetlenül az orosz határ mellett lennének a NATO nukleáris fegyverei, ez pedig Oroszország létét érintő fenyegetés. Emmanuel Macron pedig kijelentette, hogy kész megnyitni a vitát a nukleáris fegyvereket is magában foglaló európai védelmi politikáról. A francia elnök aláhúzta: "a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban pedig Franciaországnak az a doktrínája, hogy akkor lehet azokat bevetni, ha létfontosságú érdekeinket fenyegetik. Az Egyesült Államokban is vannak, akik atomfegyverhez folyamodnának. Douglas McGregor volt Pentagon-tanácsadó nemrég arról beszélt: "a szokásos szinten nem tehetünk semmit a stratégiai kép megváltoztatása érdekében (Ukrajnában), ami azt jelenti, hogy az egyetlen dolog, amihez folyamodhatunk, az az atomfegyver".

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről