Csak egy hajszálon múlt a baleset, szoftverhiba lépett fel egy utasszállítónál

Vágólapra másolva!
Egy 163 utast szállító nyaralórepülőgép alig pár centire hagyta csak el felszállás után a bristoli repülőtér kifutópályáját, és máris egy szoftverhiba közbejött.
Vágólapra másolva!

Egy Boeing repülőgép a Tui ügyfeleit szállította Gran Canariára márciusban, amikor rendszer meghibásodás miatt a repülő nem tudott felszállni - írja a The Independent.

A légi baleseteket vizsgáló osztály (AAIB) jelentése szerint:

A Boeing 737-800-as a bristoli repülőtér 09-es kifutópályájáról úgy hajtotta végre a felszállást, hogy a tolóerő nem volt elegendő a szabályozott teljesítmény eléréséhez. A szakértők hozzáteszik, hogy az elégtelen tolóerővel felszálló repülőgépeknél fennáll a hajtómű leállásának és a gép földhöz csapódásának kockázata.

A fedélzeten tartózkodó pilóták és a kilencfős személyzet többi tagja nem vette észre a biztonságos felszálláshoz szükséges energiahiányt - áll a jelentésben. 

A Daily Mail szerint a repülőgép automatikus gázpedál rendszere kikapcsolt, amikor a személyzet a felszállási üzemmódot választotta. A biztonságos felszálláshoz szükséges 92,8%-os tolóerő helyett a repülőgép csak 84%-os tolóerőt ért el, ami potenciálisan halálos lehet.

A nyomozók megkérdezték a Boeinget az automata gázkaros rendszerükről. A társaság elismerte, hogy tudomásuk van a rendszerhibáról - írja a Mirror.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről