Fél évszázad után oldották meg az utasokkal eltűnt repülőgép rejtélyét

Vágólapra másolva!
1971. január 27-én, egy havas és hideg éjszakán a Burlington nemzetközi repülőtérről egy magánrepülőgép szállt fel öt utassal a fedélzetén, célállomása a Rhode Island-i Providence lett volna. A gépen a személyzet két tagja és a Cousin's Properties, egy atlantai székhelyű fejlesztési vállalat három alkalmazottja utazott. A járatnak azonban egyszer csak nyoma veszett a légtérben és 54 évnek kellett eltelnie, mire egy szakértő egy nemrégiben végrehajtott mentési akció során a csodával határos módon rábukkant a gépre, és megoldotta ennek rejtélyét.
Vágólapra másolva!

Habár a magángép sikeresen felszállt a Burlington nemzetközi repülőtérről 1971. január 27-ének éjszakáján, de a célállomására ás soha nem érkezett meg. A géppel együtt nyoma veszett az utasainak is, soha nem kerültek elő, annak ellenére, hogy az elmúlt öt évtizedben többször is keresték őket.

Nemrég azonban a New Hampshire-i Goffstownban élő Garry Kozak-nak egy bravúros mentési akció során sikerült rábukkannia a Juniper-sziget Champlain-tó fenekén a 10 üléses Jet Commander magángépre.   

Kozak már a Háborús hősök emléknapját megelőző hétvégén megtalálta a gép roncsát, de a felfedezés hírét visszatartották, amíg az áldozatok családjait nem tájékoztatták. A mostani felfedezést megelőzően csupán a gép néhány darabját, köztük egy oxigénpalackot találtak meg, de a teljes repülőgépet nem. 

A szakértő elmondta, hogy éveket töltött azzal, hogy mindenféle  furcsa alakzatok után kutatott a Champlain-tó fenekén, és elemezte a víz összetevőit, tartalmát. 

A repülőgép rejtélyes eltűnése mellett az eset másik különlegessége az volt, hogy az annak fedélzetén utazók családtagjai soha nem adták fel a reményt, hogy kiderülhet, mi történhetett, és előkerülnek a szeretteik holtteste. 

A májusi utánkövető kutatás során Kozak és csapata távirányítású járművek és nagy felbontású képalkotó technológia segítségével több olyan roncsdarabot is megtalált, amelyeket azelőtt még soha. A csapat egy törött törzset, vagyis egy repülőgép főtestét fedezte fel a víz mélyén, amelynek festése megegyezett az évtizedekkel ezelőtt eltűnt magángépével. Találtak továbbá egy műszerfalat, szárnyszerkezetet, egy motor nyilvánvaló maradványait és egyéb árulkodó bizonyítékokat is. 

Kozak az NBC 5 Newsnak elmondta, hogy biztos benne, hogy a rég elveszett repülőgépet találta meg, mivel nem jelentették, hogy más vállalati gépre bukkantak volna a 490 négyzetmérföldes tó fenekén. Miután megtalálták az eltűnt gépet, Kozak minden a kutatással kapcsolatos feljegyzését elküldte a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Hivatalnak és a hatóságoknak megerősítésre. A lezuhant repülőgép pontos helyét a helyszín védelme és tiszteletben tartása érdekében titokban tartják.

Forrás: Daily Mail

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!