Már majdnem 600 ember halt meg a mekkai zarándoklaton a hőség miatt

Vágólapra másolva!
Legalább 550 zarándok halt meg az idei haddzs során a rekkenő hőség miatt Szaúd-Arábiában. Közülük legalább 323 egyiptomi volt, többségük halálát a kánikula okozta.
Vágólapra másolva!

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, múlt pénteken megkezdődött a muszlimok éves mekkai zarándoklata, a haddzs Szaúd-Arábiában. Az iszlám legszentebb városában és környékén a zarándokok több százezres tömege gyülekezett kedden a mekkai nagymecsetnél, ahol már akkor is 52 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet.

A legfrissebb hírek szerint legalább 550 zarándok halt meg eddig a haddzs során a rekkenő hőség miatt.

 Közülük legalább 323 egyiptomi volt, többségük halálát a kánikula okozta - írta a The Guardian.

Mindegyik egyiptomi a hőség miatt halt meg, kivéve egyet, aki halálos sérüléseket szenvedett egy kisebb tömegben

 -  mondta két arab diplomata az AFP-nek. Egyikük hozzátette, hogy a mekkai Al-Muaisem negyedben lévő kórház hullaházából vannak az információik. Legalább 60 jordániai halt meg, kedden ez a szám még csak 41 volt; az összes áldozat száma pedig 577-re emelkedett. Az egyiptomi külügyminisztérium kedden közölte, 

Kairó együttműködik a szaúdi hatóságokkal a haddzs során eltűnt egyiptomiak felkutatásában.

Noha a minisztérium közleménye szerint „bizonyos számú haláleset” történt, azt nem határozták meg, hogy voltak-e közöttük egyiptomiak. A szaúdi hatóságok arról számoltak be, hogy több mint 2000 zarándok kapott hőgutát, de vasárnap óta nem frissítették ezt az adatot, és nem adtak tájékoztatást a halálos áldozatokról. Tavaly különböző országok legalább 240 zarándok haláláról számoltak be, többségük indonéz volt.

Az iszlám vallás egyik pillére szerint a haddzsot minden muszlimnak életében legalább egyszer teljesítenie kell, ha van rá lehetősége.

Egy múlt hónapban közzétett szaúdi tanulmány szerint a zarándoklatot egyre jobban befolyásolja az éghajlatváltozás, amely szerint a hőmérséklet azon a területen, ahol rituálékat végeznek, minden évtizedben 0,4 °C-kal emelkedett. A szaúdi meteorológiai központ közlése szerint hétfőn 51,8 °C volt a hőmérséklet a mekkai nagymecsetben. Újságírók Minában azt látták, hogy zarándokok üveg vizeket öntöttek a fejükre, miközben önkéntesek hideg italokat és fagylaltot osztogattak. 

Szaúdi tisztviselők azt tanácsolták a zarándokoknak, hogy 

használjanak esernyőket, igyanak rengeteg vizet, és ne legyenek napon a legmelegebb órákban. A haddzs rituáléi közül sok előtt azonban órákig vannak a szabadban az emberek.

Néhány zarándok arról számolt be, hogy mozdulatlan testeket láttak az út szélén, és a mentősök sokszor nagyon leterheltnek tűntek. A hatóságok szerint idén mintegy 1,8 millió zarándok vett részt a haddzson, közülük 1,6 millió külföldről érkezett az országba. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről