Világháborútól tartanak a franciák Macron döntése miatt

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
A francia katonai kiképzők Ukrajnába küldése a konfliktus nagymértékű eszkalációjához fog vezetni - jelentette ki Florian Philippot, a Les Patriotes (Hazafiak) párt vezetője az X közösségi oldalon.
Vágólapra másolva!

 

"Valóban azt akarjuk, hogy katonáink vére hulljon egy olyan konfliktusban, amely semmiképpen sem a miénk? És egy szörnyű eszkalációt provokáljunk ki?” 

- írta felháborodva a francia politikus. 

Florian Philippot a bejegyzésében emlékeztetett arra is, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentése szerint a francia kiképzőket is legitim célpontoknak tekintik. 

Lavrov a Kongói Köztársaság külügyminiszterével, Jean Claude Gakossoval tartott közös sajtótájékoztatón beszélt a franciákkal szembeni esetleges nyílt konfrontációról. 

Ami a francia kiképzőket illeti, azt hiszem, ők már Ukrajna területén vannak

 – mondta Lavrov. Hangsúlyozta: 

a katonai tisztviselők vagy zsoldosok státuszuktól függetlenül legitim célpontot jelentenek fegyveres erőink számára.


A francia politikus szerint Párizsnak nem kellene senkit sem küldenie Ukrajnába, ehelyett abba kellene hagynia a fegyverszállításokat, és meg kellene próbálnia a békés megoldást megtalálni a konfliktusban - írta meg a Ria.ru.

Mint ismert, hamarosan francia kiképzőtisztek érkezhetnek Ukrajnába, hogy meglátogassák a helyi kiképzőközpontokat. 

Örömmel veszem Franciaország kezdeményezését, hogy kiképzőket küldjön Ukrajnába ukrán katonák felkészítésére

- jelezte május 28-án Telegram-oldalán Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Sébastien Lecornu francia védelmi miniszterrel videóösszeköttetés útján folytatott beszélgetést követően.

Kedden közölte a Le Figaro, hogy Oroszország nem zárja ki, hogy megtámadják a francia kiképzőket Ukrajnában az orosz csapatok. Ha a mondatot lefordítjuk a mindennapi élet nyelvére, ez annyit jelent: 

az Ukrajnában katonákat kiképző francia állampolgárokat (legyenek azok civilek vagy katonák), az orosz hadsereg elpusztítja, megöli. 

Nem sokkal a bejelentés után a Le Figaróban megjelent egy közel 20 perces interjú Pierre Lellouche-sal, a francia Nemzetgyűlés NATO-kapcsolati elnökével. A Nicolas Sarkozyhez közel álló politikus-ügyvéd már 2022-ben azt mondta, hogy nem kellene beavatkoznia a nyugati államoknak Ukrajna oldalán, mindezt történelmi összefüggésekben elemezte. A Macron-világ azonnal támadni kezdte, és nem lehet azt állítani, hogy a médiumokban túl sok teret engedtek volna neki.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szintén kedden azt mondta, hogy „a kijevi rezsim csapatait kiképző oktatóknak nincs semmiféle mentelmi joguk, és nem számít, hogy franciák-e vagy sem” - írt meg a Magyar Nemzet.

Ha francia csapatokat küldenek Ukrajnába, Oroszország nem csak a politikai síkon fog megtorló intézkedéseket hozni 

mondta Artem Sztudennyikov, az orosz külügyminisztérium első európai osztályának igazgatója a RIA Novosztyinak adott interjújában. A diplomata megjegyezte, hogy Emmanuel Macron francia elnök egyre harciasabb retorikájára válaszul Moszkva nem tehet mást, mint hogy komolyan vegye az ilyen kijelentéseket.

Az esetleges diplomáciai reakciónkat kérdezik, de nyilvánvaló, hogy ha egy ilyen forgatókönyv megvalósul, a válaszlépések messze túlmutatnak a politikai síkon. A francia fél nemegyszer kapott erre közvetlen figyelmeztetést

 – mondta.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről