A kommunisták, a szocialisták és az antiszemita szélsőbal szövetsége nyerte a választást Macron és Marine Le Pen pártja előtt

Vágólapra másolva!
Egymástól rendkívül eltérő közvélemény-kutatások jelentek meg a francia választás után, de a francia belügyminisztérium végleges adatai szerint a szocialista-kommunista-szélsőbaloldali összefogás 178, Macron pártja 156, Marine Le Pen pártja 142 mandátumot szerzett. A hagyományos, pártelnökével szakított jobboldalnak 66 mandátuma lehet.
Vágólapra másolva!

Gabriel Attal, az eddigi miniszterelnök beszédében bejelentette lemondását.

Jean-Luc Mélenchon, az antiszemita szélsőbaloldal vezetője már fel is szólította Macron elnököt, hogy őket bízza meg a kormányzással.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés miniszterelnök-jelöltje megköszönte a szavazóknak a "hazafias hullámot", majd azt mondta: 

A becstelenség szövetsége ma Franciaországot Jean Luc Mélenchon szélsőbaloldalának karjaiba sodorja

- mondta.

Marine Le Pen a TF1-nek azt mondta: 

Túl sok tapasztalatom van ahhoz, hogy csalódást okozzon egy olyan eredmény, amivel megduplázzuk a képviselőink számát. A győzelmünk csak késik.

Majd hozzátette a szélsőbaloldali, antiszemita Mélenchonra utalva:

Ha nem lenne ez a természetellenes megállapodás Macron és a szélsőbal között, akkor a Nemzeti Tömörülés abszolút többségben lenne. A helyzet tarthatatlan. Jean-Luc Mélenchon lesz a miniszterelnök? 

Az eredmény ismeretében Edouard Phillipe, Macron korábbi miniszterelnöke azt mondta, hogy a pártoknak meg kell állapodnia, de Mélenchon Engedetlen Franciaország pártja (vagyis a szélsőbal) nélkül. Ez egészen gátlástalan nyilatkozat, hiszen, ahogy megírtuk, éppen Phillipe volt az, aki bejelentette, hogy saját körzetében a kommunista jelöltre szavaz.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!