A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Oroszország óriási csapást mért Harkovra és Kijevre, Ukrajna nem tudja tartani a frontvonalat

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, rakéta, helikopter
Rakétákat indít egy Szu-25 Gracs orosz csatarepülőgép
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószogálata
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül20 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 883. napjáról.

 

04:40
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

04:47
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

A közösségi médiában toboroz szabotőröket az orosz hírszerzés

Az orosz katonai hírszerző ügynökség (GRU) különleges egysége a Telegram és a TikTok segítségével toboroz embereket Európán belüli szabotázsakciók végrehajtására - írta a Kyiv Independent a Dossier Center független orosz korrupcióellenes projekt  jelentésére hivatkozva. Nyugati hírszerzési tisztviselők Európa-szerte növekvő orosz szabotázsműveletekre is figyelmeztettek.

Ez a GRU-egység állítólag antiszemita cselekményekre való felbujtásért is felelős, beleértve egy 2023-as incidenst, amikor moldovai állampolgárok egy csoportja Dávid-csillagokat festett párizsi épületekre az izraeli-palesztin konfliktus közepette. A jelentés szerint a szabotőröket a TikTok-on keresztül toborozták.

 

04:55
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Dupla csapást mértek az oroszok Harkivra

Az oroszok tegnap több alkalommal támadták Harkivot, egy ipari objektumot az úgynevezett dupla csapás taktikával. „Reggel öt órakor egy polgári objektumot ért találat, majd két csapást mértek egy ipari létesítményre Harkivban, egy órával később ugyanezt az objektumot kazettás bombával találták el” - mondta Volodomir Timosko a harkivi rendőrség vezetője a Suspilne-nek.

„Teljesen biztosak vagyunk benne, hogy a második alkalommal kazettás bombát használtak, hogy eltalálják az ott tartózkodó mentőket és rendőröket" - mondta Timosko. 

Az orosz erőkről ismert, hogy az elsősegélynyújtókat célozzák meg azzal, hogy röviddel az első támadás után másodszor is lecsapnak a korábban megrongált helyszínekre, ez a taktika „dupla csapás” néven ismert.

Az elmúlt hónapokban az orosz „duplacsapásos” támadások fokozódtak, csak 2024 márciusában és áprilisában közel 30 mentődolgozó halt meg Odesszában, Harkivban és Zaporizzsjában, és több mint 20-an megsebesültek.

05:19
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

 Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6280 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6637 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 71 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

06:30
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás érte az éjjel Kijevet

Orosz dróntámadás érte az éjszaka Kijevet, a drónok különböző irányokból érkeztek a fővárosba, de a légvédelem mindegyiket megsemmisítette - írta a pravda.ua. 

 

08:56
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Lezuhant egy orosz támadóhelikopter

Lezuhant egy orosz Mi-28-as támadóhelikopter a nyugat-oroszországi Kaluga megyében. A gépen lévő személyzet nem élte túl a zuhanást – jelentette Vladislav Shapsha kormányzó július 25-én.

09:28
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Nehéz a helyzet Pokrovszkban

A Donyeck megyei Pokrovszk városa közelében feszült harcok zajlanak. Az ukrán hadsereg nehéznek ítélte a helyzetet- írja a Kyiv Independent az ukrán sereg információi alapján.

10:19
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország megerősíti a Kercsi hidat

Oroszország megerősíti a Kercsi hidat, amely összeköti az orosz szárazföldet az oroszok által megszállt Krím-félszigettel – jelentette a Krim Realii július 24-én szemtanúkra hivatkozva. 

11:15
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna visszaverte a támadást Kurakhove közelében

Az ukrán 79. dandár elmondása szerint, Ukrajna visszaverte az egyik legnagyobb orosz támadást Kurakhove közelében. Az orosz hadsereg július 24-én hajnalban több irányból indított támadást – közölte a dandár. A hírek szerint a támadásban 57 páncélozott jármű vett részt, köztük 11 harckocsi, 12 motorkerékpár és 200 rohamjármű.

12:10
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Kína nem szállít fegyvereket Oroszországnak

Kína megerősítette, nem szállít fegyvereket Oroszországnak – mondta el Volodimir Zelenszkij. Az ukrán államfő nyilatkozata azután történt, hogy Dmitro Kuleba külügyminiszter megbeszélést folytatott kínai kollégájával, Wang Yi-vel Kantonban. 

13:05
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Cseh lőszerellátás

Csehország új lőszer-kezdeményezést készít elő Ukrajnának, hogy 2025-ben is tovább tudja támogatni, és elegendő lőszerrel ellátni – közölte Jana Cernochova cseh védelmi miniszter július 24-én.

14:01
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Zsitomirban megsérült az infrastruktúra

Dróntámadás következtében egy infrastrukturális létesítmény megrongálódott Zsitomir régióban - jelentette a régió regionális katonai közigazgatásának (OMA) vezetője, Vitalij Bunecsko.

14:44
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Dánia és Hollandia Leopardokat küld Ukrajnának

Dánia és Hollandia nyár végéig 14 darab Leopard 2 harckocsit szállít át Ukrajnának – áll a holland védelmi minisztérium honlapján közzétett üzenetben.

"Tavaly Hollandia és Dánia 14 darab Leopard 2A4-es harckocsit vásárolt Ukrajnának. Ezek használt példányok, amelyeket a német Rheinmetall cég javított. <...> A Leopard 2-es harckocsik ellenőrző teszteken mennek keresztül a szállítás előtt. „Nyár végéig mind a 14 harckocsit egyszerre szállítják le” – áll a szövegben.

„Ukrajnának sürgősen több katonai támogatásra van szüksége, tekintettel a csatatéren uralkodó nehéz helyzetre <...> Hollandia szövetségeseivel és partnereivel együtt továbbra is támogatja Ukrajnát, amíg szükséges” – mondta Ruben Brekelmans védelmi miniszter. 

15:59
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Spanyolország légvédelemmel támogatja Ukrajnát

Spanyolország szeptemberben újabb Hawk légvédelmi rendszerrel látja el Ukrajnát – mondta Margarita Robles spanyol védelmi miniszter ukrán kollégájával, Rusztem Umerovval folytatott videohívása során július 24-én.

16:39
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz drónokat semmisített meg az ukrán légvédelem

Az ukrán légvédelem a 38 orosz Shahed típusú drónból 25-öt lelőtt Odessza, Herszon, Mikolajiv, Kijev, Zsitomir és Cserkaszi megyék felett, három másik drón pedig a romániai határnál tűnt el – jelentette az ukrán légierő.

18:23
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna Belgorodot támadta

Ukrajna Belgorod ellen indított támadást, egy ember meghalt. A régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov elmondta, hogy a támadásban két további ember is megsebesült.

Oroszország szerint Ukrajna tüzérségi lövedékeket lő és drónokkal támadja folyamatosan a térséget – írja a Kyiv Independent.

19:45
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz dróntöredékeket találtak egy román faluban

Egy orosz drón töredékeit találták meg egy falu körül Romániában – közölte az ország védelmi minisztériuma.

A drón egyes részeit – egy orosz Geran vagy Shahed – a Duna és az ország ukrajnai határa közelében találták meg – tette hozzá.

"Az orosz erők újraindították a dróntámadások sorozatát polgári és kikötői infrastruktúra célpontjaira július 24-ről 25-re virradó éjszaka Ukrajnában, a román határ közelében" - olvasható a közleményben.

"A nyomozás tegnap, július 24-én kezdődött... [és a nyomozók] eddig a Plauru melletti területen azonosították egy orosz eredetű Geran1/2 drón maradványait.

20:58
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Hollandia és Dánia a nyár végéig 14 Leopard harckocsit küld Ukrajnának

Hollandia és Dánia a nyár végéig 14 felújított Leopard 2A4 típusú harckocsit küld Ukrajnának - jelentette be a holland védelmi minisztérium csütörtökön.

Ruben Brekelmans, a védelmi tárca vezetője elmondta: a harckocsiknak "kulcsfontosságú szerepük lesz az ukrán hadsereg védekezésében az orosz csapatok ellen", s leszögezte: Hollandia - szövetségeseivel együtt - folytatja Ukrajna támogatását, "ameddig csak szükséges".

Amszterdam és Koppenhága tavaly áprilisban jelentették be, hogy egy harmadik féltől megvásárolják a harckocsikat, amelyeket ezt követően bevethető állapotba hoznak.

Július elején Brekelmans Caspar Veldkamp holland külügyminiszterrel együtt Ukrajnába utazott, ahol F-16-os harci repülők "haladéktalan" szállítását is megígérte a kijevi kormánynak, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalva pedig megerősítette, hogy Ukrajna egy további Patriot légvédelmi rendszert kap Hollandiától.

 

21:46
július 25, 2024
Vágólapra másolva!

Külföldi kiképzők szállására mért Iszkander-csapásról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Mintegy 40 külföldi kiképző és 60 ukrán katona halt meg, amikor az orosz hadsereg Iszakander-M rakétarendszerrel mért csapást Harkov ipari övezetében a Szkorpion építőipari vállalat egy épületére, amelyben "zsoldosokat" szállásoltak el - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

Iszkander-csapás érte a harkovi harckocsigyárat is, megsemmisítve két javítóműhelyt. A tárca közölte, hogy a páncélozott járművek helyreállítása itt leállt.

A beszámoló értelmében az orosz erők az elmúlt nap folyamán a hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában, és a harkovi régióban hat, a donyeckiban pedig hét ellenrohamot vertek vissza. A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az ukrán hadseregnek több mint kétezer katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán.
    

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett három lőszer- és egy üzemanyagraktárt, egy tengeridrón-bázist, négy harckocsit - köztük egy amerikai Abramst -, 11 páncélozott harcjárművet - közülük öt amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet egy parkolóban -, egy lengyel Krab, valamint két-két amerikai M777-es és M198-as, valamint egy-egy brit FH-70-es és ukrán Bohdana vontatott tarackot, három HIMARS-rakétát, továbbá 52 drónt, közülük 26-ot a "különleges hadművelet" övezetén kívül.

04:45
július 26, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!