A béketárgyalásokról tett bejelentést India

Vágólapra másolva!
India és Ausztria készen áll minden tőle telhetőt megtenni az ukrajnai háború minél gyorsabb befejezése és az ország stabilitásának helyreállítása érdekében - jelentette ki szerdán, Bécsben tett látogatásán az indiai miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Narendra Modi sajtótájékoztatóján a történés helyétől függetlenül elfogadhatatlannak nevezte ártatlan emberek halálát; hozzátéve, hogy legyen szó a világ bármely pontjáról, a problémákat nem a harcmezőn kell megoldani. 

Azt is elmondta, hogy India és Ausztria ezért fektet nagy hangsúlyt a diplomáciára és a párbeszédre, a béke és a stabilitás mielőbbi helyreállítása érdekében.

Narendra Modi indiai miniszterelnököt (b) fogadja Alexander Van der Bellen osztrák államfő a bécsi rezidenciáján 2024. július 10-én. Modi személyében több mint negyven év óta először látogat indiai kormányfő hivatalos úton Ausztriába. 

Karl Nehammer osztrák kancellár a sajtótájékoztatón szintén a két ország "közös céljának" nevezte az ENSZ Chartájának megfelelő, igazságos és tartós ukrajnai béke helyreállítása érdekében teendő erőfeszítéseket, kiemelve ebben a nagy befolyással rendelkező Indiának, a világ legnagyobb demokráciájának a szerepét.

A kancellár hazája szerepéről szólva azt emelte ki, hogy az Európai Unióval folyamatos kapcsolatot fenntartó, katonailag semleges Ausztria nemcsak ismertetni tudja Indiával az európai álláspontot, hanem helyszíne is lehetne a jövőbeli párbeszédnek és béketárgyalásoknak.

Karl Nehammer osztrák kancellár (b) és Narendra Modi indiai miniszterelnök ellép a díszegység előtt Modi fogadási ünnepségén Bécsben 2024. július 10-én. Modi személyében több mint negyven év óta először látogat indiai kormányfő hivatalos úton Ausztriába. 
Fotó: MTI/EPA/Max Slovencik

Narendra Modi az osztrák-indiai diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulójának alkalmából érkezett az osztrák fővárosba Moszkvából, ahol az ukrajnai háború kezdete óta először tett látogatást indiai vezető.

India sohasem ítélte el nyilvánosan az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított orosz katonai agressziót, de az indiai kormányfő a moszkvai tárgyalásain is azt emelte ki, hogy bármilyen segítséget készen áll megadni az ukrajnai béke megteremtéséhez.

Narendra Modi az osztrák kancellárral a két ország közötti gazdasági- és a bevándorlással kapcsolatos együttműködéséről is tárgyalt, szerda délután pedig Ausztria államelnöke, Alexander Van der Bellen is fogadta.

Korábban arról is írtunk, hogy Narendra Modi, India miniszterelnöke 2022-ben felhívta telefonon Orbán Viktor kormányfőt, és köszönetet mondott Magyarországnak azért, hogy befogadta és hazajuttatta az ukrajnai háború miatt veszélybe került és hozzánk menekült indiai állampolgárokat.

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről