Ismét felerősödött a Beryl hurrikán Texasnál, menekítik a lakosságot

Vágólapra másolva!
A Beryl vihar vasárnap késő este ismét felerősödött és hurrikánná alakult, mialatt Texas déli része felé tartott. A vihar esővel és erős széllel sújtotta a partvidéket.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Hurrikánközpont közép-európai idő szerint hajnali 1 órakor frissítette a vihar helyzetét, és a vihart a texasi Matagordától mintegy 48 kilométerre délkeletre helyezte. A hurrikán 16 kilométer per órás sebességgel halad jelenleg északnyugat felé.

A központ szerint hurrikánriasztás van érvényben Texas partvidékén a Mesquite-öböltől északra, Port Bolivarig.

A texasi partvidéken az emberek bedeszkázták az ablakokat, és evakuálási parancsot adtak ki a városokban.

A vihar az előrejelzések szerint hétfőn kora reggel ért partot Texasnál, a Matagorda-öböl környékén, Houstontól mintegy 160 kilométerre délre, de a hatóságok figyelmeztettek, hogy az útvonal még változhat. A hurrikánközpont figyelmeztette a lakosokat, hogy készüljenek fel lehetséges villámárvizekre Texas középső, felső és keleti részén, valamint Arkansasban.

Korábban az 5-ös kategóriájú Beryl legalább 11 halálos áldozatot követelt, amikor Texas felé tartva áthaladt a Karib-tengeren. Több helyen megszűnt az áramszolgáltatás és több helyen akár 10-15 centiméter csapadék is lehullott.

A FlightAware adatai szerint vasárnap délutánig több száz járat indult késve Houston két nagy kereskedelmi repülőteréről, és több tucatnyi járatot töröltek.

A Fehér Ház vasárnap közölte, hogy katasztrófavédelmi és kutató-mentő csapatokat és más erőforrásokat küldött a part mentére. 

Mielőtt Mexikót elérte volna, a Beryl, Jamaikában, Barbadoson, valamint Szent Vincent és a Grenadine-szigeteken csapott le.
Grenadáról, Venezuela-ból három-három, Szent Vincent és a Grenadine-szigetekről szintén három, Jamaikából pedig két ember halálát jelentették.

A Berylt tartják az elmúlt évszázad egyik legpusztítóbb, ötös kategóriájú atlanti hurrikánjának a feljegyzések szerint.

A feltételezések szerint a tengerfelszín melegebb hőmérséklete miatt ilyen erős.

A meteorológusokra szintén sokkolóan hatott extrémgyors erősödése a viharnak, amely mindössze 42 óra alatt vált trópusi viharból óriási hurrikánná - írja a BBC.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!