Több ember meghalt, milliók maradtak áram nélkül Texasban a Beryl hurrikán miatt - fotók

Vágólapra másolva!
Hétfőn Texas államot elérve trópusi viharrá szelídült a Beryl hurrikán, amely heves esőzéssel és erős széllel érte el az Egyesült Államok déli partvidékét.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo.hu is megírta, az amerikai hurrikánközpont szerint az idei szezon első hurrikánja egy rendkívül veszélyes, Beryl névre keresztelt, négyes kategóriájú hurrikán. Az előrejelzésekben a szakemberek 3 méter magas hullámokat és 150 millimétert meghaladó esőt jósoltak. 

Beryl legalább 11 halálos áldozatot követelt, amikor Texas felé tartva áthaladt a Karib-tengeren.

A Beryl névre keresztelt hurrikán által okozott hatalmas hullámok Santo Domingóban 2024. július 2-án Fotó: MTI/EPA/EFE/Orlando Barría

A hurrikán helyi idő szerinti hajnali 4-kor érte el Texas állam déli partvidékét, majd öt óra múlva trópusi viharrá szelídült. Egyes helyi médiajelentések szerint hat ember meghalt kidőlt fák vagy fulladás miatt - írja a Sky. Az áramszolgáltatók jelentése szerint 2,4 millió otthon és vállalkozás maradt áram nélkül a vihar következtében. A partvidéken a hullámok a szárazföldre zúdították a tengervizet, a belsőbb területek pedig a heves esőzések miatt kerültek víz alá.

A vihar miatt több mint ezer járatot töröltek két houstoni repülőtéren.

Texas kormányzója, Dan Patrick közölte, hogy a villanyvezetékeket csak akkor tudják megjavítani, ha csillapodik a szél, továbbá arra is figyelmeztetett, hogy az áradás napokig tarthat, mivel továbbra is ömlik a víz. 

Autókat sodor a víz a Beryl hurrikán elvonulása után a Texas állambeli Houstonban Fotó: MTI/EPA/Carlos Ramirez

Ez nem egy egynapos esemény lesz

- hangsúlyozta. 

A vihar közeledtének hírére a part menti fürdőhelyeken a házak ablakait bedeszkázták, a lakosságot pedig evakuálásra szólították fel. Az idei hurrikánszezon szokatlanul korán érkezett első trópusi vihara, az 5-ös erősségű Beryl a Karib-tenger térségében legkevesebb 11 halálos áldozattal járó pusztítást végzett. Mexikóba érkezve a múlt héten már legyengült, és a Yucatán-félszigeten sem okozott komoly károkat. A szövetségi katasztrófavédelmi hivatal mentőegységeket, palackozott vizet és egyéb segítséget küldött Texasba, a vihar útjába eső part menti régióba.

A Beryl hurrikán Mexikót és a karibi térséget elhagyva heves esőzéssel és erős széllel érte el az Egyesült Államok déli partvidékét Fotó: MTI/EPA/Carlos Ramirez

Tűzoltók mentettek ki egy bajba került férfit Texasban. A Beryl hurrikán okozta özönvízszerű esőzések és a hirtelen jött áradások miatt a férfi a teherautója tetején rekedt Houstonban, akit létrával mentettek ki a szakemberek - írja a BBC. Erről egy látványos videó is készült:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről