Hatvanöt partra vetődött gömbölyűfejű delfin pusztult el Skóciában

Fotó: Twitter
Vágólapra másolva!
Legalább hatvanöt partra vetődött gömbölyűfejű delfin pusztult el az észak-skóciai partvidéknél található Sanday-szigetén - közölte a brit búvárok tengeri életmentő szervezete (BDMLR) csütörtökön. Ez az utóbbi idők egyik legsúlyosabb tömeges partra vetődése Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

A tengeri mentőcsapatot a nap folyamán riasztották a partra vetődött állatokhoz az Orkney-szigetekhez tartozó Sanday partján.    

"Az állatmentők a kiérkezéskor körülbelül 77 partra vetődött állatot találtak. Nyilvánvaló volt, hogy már több órája ott rekedtek. Sajnos ekkor közülük már csak tizenketten voltak életben" - áll a szervezet közleményében.

A gömbölyűfejű delfinek többféle okból is partra vetődhetnek: eltévedhetnek vagy csapdába eshetnek az árapály váltakozása miatt. 

A tudósok sem tudják egyetlen konkrét okra visszavezetni a történelem során rögzített számos esetet.

A gömbölyűfejű delfinek szoros társadalmi kapcsolatban élnek, így ha akár a csapat egyik tagja is bajba kerül és a sekély vízben ragad, a többiek gyakran követik. Közel egy éve hasonló incidens történt a nyugat-skóciai Lewis-szigetén, ahol 55 partra vetődött tengeri emlőst kellett elaltatni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről