Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Újabb erdőtüzek pusztítanak a görög Híosz és Kósz szigeteken

Vágólapra másolva!
Újabb erdőtüzek pusztítanak Görögországban, ezúttal az Égei-tenger keleti részén található Híosz és Kósz szigeteken; Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök hétfőn a lakosság együttműködésének fontosságára figyelmeztetett a lángok megfékezése szempontjából.
Vágólapra másolva!

A katasztrófavédelem hétfőn evakuálási parancsot adott ki a Híosz szigetének nyugati részén fekvő Metohinál élők számára: arra szólították fel a lakosságot, hogy biztonságuk érdekében menjenek át a közeli tengerpartra.

 A délebbre fekvő Kósz sziget középső részén húsz tűzoltó, egy helikopter és önkéntes tűzoltók próbálták megfékezni az újonnan kitört erdőtüzet.   

 A szigeteken egy nappal azután csaptak fel a lángok, hogy sikerült eloltani az Athén határában pusztító, heves széllökések által táplált, két kiterjedt erdőtüzet.

"Kivételesen nehéz júniusunk volt az időjárási viszonyok tekintetében, az évszakhoz mérten nagyfokú szárazsággal és szokatlanul erős széllel" - mondta Kiriákosz Micotákisz a hétfői kormányülésen, emlékeztetve, hogy az idei nyár az előrejelzések szerint különösen veszélyesnek ígérkezik.
 

A lángoló növényzetet oltják az Athéntól délkeletre fekvő Kerateában 2024. június 30-án.
Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

   

A kormányfő hatékonynak nevezte a drónok megelőző használatát az erdőtüzekre való figyelmeztetés terén, továbbá méltatta a hatóságok és az önkéntes tűzoltók közötti együttműködést, amelynek köszönhetően alacsony szinten tudták tartani a tüzek okozta károkat.

Elmondása szerint az egyik legnehezebb időszakhoz érkeztek, amelyet lehetetlen a lakosság segítsége nélkül átvészelni, különösképpen a megelőzés terén.

Erdőtűz pusztításának nyomai az Athéntól délkeletre fekvő Kerateában 2024. június 30-án. 
Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu

A forró, száraz időjárás az erős széllel párosítva júniusban Görögországban és Törökországban is erdőtüzeket okozott. Az idei nyár a korábbiakhoz képest kifejezetten veszélyesnek ígérkezik, mivel egy különösen enyhe, csapadék nélküli telet követ.

Júniusban tűzvész tombolt Athén határában, amelyet heves széllökések gerjesztettek; két települést kiürítettek a hatóságok, és felfüggesztették a forgalmat a görög főváros és a tőle 30 kilométerre délre fekvő Koropi között.

Áprilisban már riasztást adott ki a görög polgári védelem az Égei-tenger térségét elérő viharok miatt, amelyek tovább szították az erdőtüzeket. Akkor öt eső nélküli hét után számos erdőtűz alakult ki Görögországban; 72 mezőgazdasági területen kialakult tűzesetet jelentettek, többnyire Krétán és az ország középső részén.

2023. július végén két hétig tartó pusztítás után csillapodtak a görögországi erdőtüzek, a tűzoltóknak ugyanakkor egy lőszerraktárban történt robbanások által okozott katasztrófahelyzettel is meg kellett küzdeniük.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről