Spanyolország
ÉLŐ
Németország

Hatalmas erdőtűz pusztít Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Borzasztó hőség és tűzvész sújtja Kaliforniát az ünnepi hétvége előtt. Továbbra is magas hőmérséklet és erős szél várható az államban.
Vágólapra másolva!

Katasztrófa sújtja Kaliforniát éppen a függetlenség napi hétvége előtt, hatalmas erdőtüzek vannak az államban - írta az NBC News. Kate Forrest, az helyi meteorológiai szolgálat egyik meteorológusa szerint a Sacramento-völgyben akár 46 Celsius-fokra is lehet számítani. Kedden lépett életbe a hőségriasztás a térségben, és várhatóan legalább szombatig tart. 

Magas hőmérsékletre, kockázatokra számítunk Kalifornia belső részének nagy részén

 – magyarázta Forrest, hozzátette, sokáig fog tartani. Az előrejelzések azt mutatták, hogy a nyugati hőhullám kedden kezdődik Kaliforniában, majd a hét későbbi részében a Csendes-óceán északnyugati része és Dél-Kalifornia felé terjed. Az extrém hőség egy jó időre marad a régióban.

erdőtűz,Kalifornia
Repülőgépről ledobott tűzgátló anyaggal próbálják megfékezni a lángokat a kaliforniai Oroville-ben 2024. július 2-án. 
Fotó: MTI/AP/Noah Berger

Az állam tisztviselői is készültek a hőségre. Gavin Newsom kormányzó hétfőn utasította a katasztrófavédelem vezetőit, hogy legyenek készenlétben.

A hőmérséklet helyenként éjszaka is 26-27 fok felett maradhat. A HeatRisk térkép szerint péntekig Kalifornia szárazföldi részének nagy része extrém körülményekkel szembesül. Ez pedig várhatóan óriás hatással lesz az egészségügyi intézményekre és az infrastruktúrára.

erdőtűz,Kalifornia
Erdőtűz következtében lángoló lakóház a kaliforniai Oroville-ben 2024. július 2-án. 
Fotó: MTI/AP/Noah Berger

Nagy veszélyben lesznek az emberekre hatékony hűtés és hidratálás nélkül. 

Szörnyű tűzesetek kísérték a hirtelen hőmérséklet-emelkedést, erdőtűz következtében teljesen leégett egy lakóház a kaliforniai Oroville-ben.

  Kedden már áramkimaradás volt Tehamától délnyugatra és Vacaville északnyugati részén, ami várhatóan szerdán is folytatódik 10 kaliforniai megyében. A szél megrongálhatja az elektromos vezetékeket, fák dőlhetnek rájuk. Összesen 15 aktív tűzeset volt kedden reggel, amelyek közül öt esetben égett le 100 hektárnál nagyobb területet. 

San Diego megyében egy 1000 hektárnál is nagyobb terület égett le.  

Délnyugaton két ember meghalt, és 500 ház égett le múlt hónapban.

Görögországban is tüzek tombolnak

Görögországban folyamatosan erdőtüzek pusztítanak.  Júniusban tűzvész tombolt Athén határában, amelyet heves széllökések gerjesztettek; két települést kiürítettek a hatóságok, és felfüggesztették a forgalmat a görög főváros és a tőle 30 kilométerre délre fekvő Koropi között.

Áprilisban már riasztást adott ki a görög polgári védelem az Égei-tenger térségét elérő viharok miatt, amelyek tovább szították az erdőtüzeket. Akkor öt eső nélküli hét után számos erdőtűz alakult ki Görögországban; 72 mezőgazdasági területen kialakult tűzesetet jelentettek, többnyire Krétán és az ország középső részén.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről