Természeti katasztrófa Brazíliában, több tíz tonna hal pusztult el egy folyóban

Vágólapra másolva!
Tíz és húsz tonna közé becsülik szakértők azt a halmennyiséget, ami elpusztult el egy brazíliai folyóban, miután egy cég ipari hulladékot juttatott a vízbe.
Vágólapra másolva!

A Piracicaba folyó egy Tanqua nevű természetvédelmi területet szel át, amely híres gazdag vadvilágáról és káprázatos természeti adottságairól. A folyó medencéje 12 531 négyzetkilométert fed le. Szerdán haltetemek jelentek meg a víz felszínén.

Többtonnányi hal pusztult el Brazília Sao Paulo államának egyik fő folyójánál, miután egy cukor- és etanolgyár ipari hulladékát állítólag illegálisan a folyóba öntötte - közölték szerdán a környezetvédelmi hatóságok és az ügyészség. 

Az elemzések szerint 10-20 tonna hal pusztult el a Brazília délkeleti részén található Piracicaba folyónál

- közölte Sao Paulo ügyészsége egy közleményben. Az első vizsgálatok arra utalnak, hogy az Estiva Sao Jose-i üzeméből "illegális és szabálytalan szennyvízkibocsátás" történt egy patakba, amely a Piracicaba folyóba torkollik. Az Estiva, az üzemet vezető vállalat nem válaszolt az újságírói megkeresésére. 

Évekbe fog telni, amíg a folyó élővilága helyreáll

- mondta Adriano Queiroz, a Sao Pauló-i környezetvédelmi hivatal igazgatója. Az elpusztult halak száma és az érintett fajok sokfélesége miatt a biológiai diverzitásra gyakorolt hatás jelentős - tette hozzá. A rendőrség nyomozást folytat annak megállapítására, hogy történt-e bűncselekmény.

A vállalatot súlyos bírsággal néz szembe

Sao Paulo állami környezetvédelmi hatósága, portugálul CETESB, először július 7-én kapott bejelentést a tömeges halpusztulásról és a folyóból áradó erős szagról. Ugyanezen a napon a hatóság arra kérte a Salto Grande vízerőművet, hogy növelje a kibocsátott víz mennyiségét a szennyezés hígítása érdekében. Ezzel a lépéssel némileg sikerült enyhíteni a szennyezés környezeti hatását. Az Estiva évekig tartó bírósági ügyre és hatalmas kártérítési bírságra számíthat a szennyezés miatt - írja az AP News.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy Brazília negyede leégett már erdőtűzben. Az elmúlt negyven évben több hatalmas erdő- és bozóttűz tombolt az országban és a legtöbb tüzet emberek okozták. Összesen 199 millió hektár területen pusztított tűz 1985 és 2023 között, ami a dél-amerikai ország területének 23 százaléka. Brazíliában a gazdák bevett szokása, hogy szándékosan felégetnek erdős területeket, hogy ott új legelőket alakítsanak ki. Időnként azonban a lángokat nem tudják megfékezni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!