Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Nem csillapodik a Beryl hurrikán, Mexikó kiadta a vörös riasztást

Vágólapra másolva!
Mexikó leglátogatottabb turisztikai területeire vörös riasztást adtak ki pénteken a Beryl hurrikán miatt, mert a trópusi vihar hamarosan elérheti a szárazföldet, miután több halálos áldozatot is követelt már a karibi térségben.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, egy rendkívül veszélyes, négyes kategóriájú hurrikán halad az Atlanti-óceánon a Karib-tengeri Windward-szigeteken keresztül Mexikó irányába. Az előrejelzésekben a szakemberek 3 méter magas hullámokat, és 150 millimétert meghaladó esőt jósoltak. A hurrikán hétfő reggel érkezett meg a szigetekhez és szörnyű pusztítást végzett a térségben.

 A vihar pusztítást okozott a Karib-tengeren, és legalább 10 ember meghalt.

St. Vincent és a Grenadine-szigetek, Grenada és Venezuela összesen hat halálos áldozatról számolt be, míg Jamaikában egy ember halt meg. A vihar St Vincent és a Grenadine-szigetek két kis szigetén, Mayreau-n és Unionon szinte minden házat elpusztított. 

Az óránként akár 185 kilométeres sebességű széllel tomboló hurrikán már a mexikói Yucatán-félsziget keleti partvidékénél jár az amerikai hurrikánközpont (NHC) közlése szerint, ezért veszélyes és nagy károkozásra képes viharhullámokra figyelmeztettek az éjszaka. A helyi meteorológiai szolgálat heves vagy özönvízszerű esőzéseket jelzett előre, amelyek földcsuszamlásokat és áradásokat okozhatnak.

A szakértők mérései alapján a hurrikán ereje már kis mértékben enyhült, miután megkerülte Jamaica déli partjait. 

Mexikóban a helyi hatóságok már a hét elején megkezdték a lakosság kitelepítését a veszélyeztetett területekről, 

a partmenti Punta Allen mintegy 700 lakosát szólították fel, hogy hagyják el otthonukat. Cancúnban az ablakokat és ajtókat homokzsákokkal torlaszolták el, miután a hatóságok közlése szerint a deszkákból kezdtek kifogyni. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök felszólította a vihar útvonalában élőket, hogy keressenek menedéket.

Sok turista a Cancúnból induló utolsó járatokra igyekezett feljutni csütörtökön a város nemzetközi repülőterén, ahol legalább 100 járatot töröltek az időjárás miatt.

A hurrikán nyomán megjelenő jelentős csapadékmennyiség

komoly aggodalomra ad okot a mezőgazdasági területeken is, ahol óriási áradásokról számoltak be.

Ezenkívül az áramszolgáltatás sem állt még egyelőre helyre. A jamaicai energiaszolgáltató, a JPS közölte, hogy 65%-a - vagyis körülbelül 400 000 ügyfele - maradt áram nélkül csütörtök reggel.

A hurrikán "a valaha volt legpusztítóbb csapást" mérte a sziget egyes részeire - mondta a St Elizabeth South Western képviselője.
Az X-en közzétett bejegyzésekben leszakadt tetőkről, megsemmisült házakról, kidöntött fákról és, villanyoszlopokról, járhatatlan utakról osztottak meg képeket és videókat. 
 

Az ENSZ 4 millió dollárt (1 milliárd forint) különített el a sürgősségi alapjából, hogy segítse a helyreállítást Jamaikában, Grenadában, valamint Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken.

A Berylt tartják az elmúlt évszázad egyik legpusztítóbb, ötös kategóriájú atlanti hurrikánnak a feljegyzések szerint. A feltételezések szerint a tengerfelszín melegebb hőmérséklete miatt ilyen erős.

A meteorológusokra szintén sokkolóan hatott extrém gyors erősödése a viharnak, amely mindössze 42 óra alatt vált trópusi viharból óriási hurrikánná - írja a BBC.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről