Joe Biden teljes bukása: visszalépett az elnökjelöltségtől

US President Joe Biden delivers remarks at a Medal of Honor ceremony in the White House.
Biden.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Joe Biden bejelentette, hogy visszalép az elnökválasztástól. A döntést az előzte meg, hogy már nagyjából 30 demokrata képviselő és több szenátor is felszólította erre. A hírek szerint Barack Obama, a legbefolyásosabb demokrata politikus is felhívta telefonon.
Vágólapra másolva!

Joe Biden a X-en (volt Twitter) jelentette be visszalépését.

Biden pozíciója elnökjelöltként akkor rendült meg, amikor június végén botrányosan szerepelt a Donald Trumppal szembeni vitán. Belezavarodott a mondataiba, saját bevallása szerint is többször majdnem elaludt. A héten állítólag Covidot diagnosztizáltak nála, erre hivatkozva visszavonult a birtokára, de különböző források szerint már a visszalépést készítették elő.

US President Joe Biden delivers remarks at a Medal of Honor ceremony in the White House.
Biden.
Fotó: AFP / WATSON / AFP

Biden a múlt heti NATO-csúcstalálkozón is zavarodott volt, többek között Putyinként mutatta be az ukrán elnököt, Zelenszkijt. Ezek után Adam Schiff, a kaliforniai képviselő, Nancy Pelosi volt házelnök, befolyásos demokrata politikus bizalmasa szólította fel a visszalépésre. A hírek szerint Chuck Schumer, a demokraták szenátusi vezetője, Hakeem Jeffries képviselőházi vezető és Nancy Pelosi személyesen ment Bidenhez, meggyőzni a visszalépésről.

A héten a demokraták már elkezdték mérni Kamala Harris alelnök népszerűségét, de nem ő az egyetlen jelölt, mivel rendkívül népszerűtlen. Ennek ellenére Joe Biden valamint Bill és Hillary Clinton is Kamala Harrist támogatja, mellettük több vezető demokrata politikus is az alelnök mellé állt.

Donald Trump saját közösségi oldalán, a Truth Socialon reagált, többek között ezt írta:

A csaló Joe Biden nem volt alkalmas arra, hogy induljon az elnökválasztáson, és természetesen nem alkalmas a szolgálatra - és soha nem volt az!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!