Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Szörnyű pusztítást végzett a Beryl hurrikán, legalább egy ember meghalt - videó

Vágólapra másolva!
Legalább egy ember meghalt a Karib-térségben, miután a Beryl hurrikán elérte a partokat. Emberek ezrei vannak áram nélkül, sokaknak el kellett hagyni az otthonukat. A pusztításnak még nincs vége, a hurrikán halad tovább Mexikó felé.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok Miamiban működő nemzeti hurrikánközpontja (NHC) előre jelezte, halálos veszélyt jelentő erősségen érheti el a Karib-tenger térségét a közelgő Beryl hurrikán, ezért az érintett szigetek hatóságai figyelmeztetést adtak ki. Mint írták, a rendkívül veszélyes, négyes kategóriájú hurrikán az Atlanti-óceánon keresztül haladt a Karib-tengeri Windward-szigetek felé.

A Beryl a partokat elérve brutális pusztítást végzett, legalább egy ember meghalt - írja a BBC

Emberek ezrei maradtak áram nélkül, sokak ideiglenes szállásokra kényszerültek Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken, Grenadában és Saint Luciában.

A hurrikán 5-ös kategóriájú, jelenleg nyugat felé halad Jamaica irányába. Várhatóan hétvégén eléri Mexikó délkeleti részét. A közösségi oldalakon megosztott képeken jól látszik, hogy rengeteg ház megrongálódott, a lakók a romok közül próbálja kimenteni az értékeiket. Miután a hurrikán partot ért a grenadai Carriacou-szigeten, világossá vált, hogy a Karib-térség jelentős része érintett a katasztrófában.

Fél óra alatt Carriacou eltűnt

- mondta Dickon Mitchell grenadai miniszterelnök. Eközben Ralph Gonsalves, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek miniszterelnöke arról számolt be, hogy legalább egy ember meghalt. Korábban lezárták a repülőtereket, és a bolt sincsenek nyitva. Arra kérték a lakosságot, hogy keressenek menedéket a vihar közeledtével.

hurrikán,Karib,térség
Megrongálódott halászhajók a Beryl névre keresztelt hurrikán elvonulása után Barbados fővárosában, Bridgetown-ban 2024. július elsején
Fotó: MTI/AP/Ricardo Mazalan

Még nem értünk ki az erdőből

- figyelmeztetett Mitchell. Grenadán az áramszünet miatt nem tudták tájékoztatni a lakosságot rendesen. Az NHC legfrissebb információi szerint a hurrikán 241 kilométer/órával halad nyugat felé.

Ez nem vicc

- mondta Ralph Gonsalves, emlékeztetve az embereket a múltbeli hurrikánok pusztítására. Gonsalves otthonából adott beszédében azt mondta, lemegy a pincébe.

Nemrég megérkezett a hurrikán Floridába is. A lezúduló víz elöntötte az utcákat, a forgalom megbénult, az autók elakadtak és elsüllyedtek. Az áradás házakba is betört. 

Sípol a telefonod, vijjog a telefonod, hogy úristen jön, és tényleg jön a semmiből, egyik pillanatról a másikra. A legutóbbinál is őrült hőség, ez este történt és pillanatok alatt abból egy hatalmas tornádó

- mondta egy Orlandóban élő magyar nő, Ollram Tünde a TV2 Tényeknek. Arról is beszélt, hogy amikor a hatalmas felhők megjelennek az égen, a helyiek mindenüket megpróbálják biztonságba helyezni, végül magukra zárják az ajtót a saját otthonaikban, de ez nem mindenkinek sikerül.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről