Ki lehet Biden helyett a demokrata jelölt?

Vágólapra másolva!
Miután Joe Biden visszalépett az elnökjelöltségtől, a legnagyobb kérdés, ki lehet a demokrata jelölt?
Vágólapra másolva!

Joe Biden a Twitteren jelentette be, hogy visszalép a jelöltségtől. Újabb bejegyzésében azt közölte, hogy Kamala Harris alelnököt támogatja.

Ez azonban nem ilyen egyszerű. Kamala Harris ugyanis rendkívül népszerűtlen, nincs sokkal nagyobb esélye, mint Bidennek. 

Szóba került jelöltként a kaliforniai kormányzó, Gavin Newsom, de ő ultraliberális, így a független szavazóknál kevés az esélye. Két rozsdaövezeti kormányzóról, a michigani Gretchen Whitmerről és a pennsylvaniai Josh Shapiróról is beszélnek, ők azonban valószínűleg szívesebben indulnának négy év múlva. Utóbbiak sokkal esélyesebbek lennének, mint Harris, ugyanakkor az alelnök lenne az evidens jelölt, és mivel fekete nő, a szélsőbaloldalon óriási botrányt váltana ki, ha átlépnének rajta.

Éppen ezért merült fel Michelle Obama neve. Az egykori first ladyt rengeteget népszerűsítették az elmúlt években televíziós showműsorokban és már a 2016-os demokrata konvención mondott beszéde is jelezte, hogy nem lenne ellenére a politizálás.

Demokrata körök tegnap elkezdtek kampányolni Hillary Clinton mellett is, a RealClearpolitics összesítése szerint most már ő a harmadik legesélyesebb jelölt a fogadóirodáknál. A függetleneknél azonban rendkívül népszerűtlen, ezért neki esélye sem lenne Trump ellen.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!