Kína is készül az orosz-ukrán háborúra?

Vágólapra másolva!
Bejelentette Kína, hogy közös hadgyakorlatot tart Oroszországgal déli partjai mentén, miután az Egyesült Államok vezette nyugati védelmi szövetség Washingtonban ülésezett. Japán eközben arra figyelmeztetett, hogy Peking és Moszkva szoros kapcsolatai növekvő fenyegetést jelentenek.
Vágólapra másolva!

A tengeren és a légtérben zajló hadgyakorlat célja, hogy „bizonyítsák a két fél eltökéltségét és képességeit a tengeri biztonsági fenyegetések közös kezelésében, valamint a globális és regionális béke és stabilitás megőrzésében” – közölte a kínai védelmi minisztérium.
A „Tengeri együttműködés–2024” közös haditengerészeti gyakorlaton a két ország tengerészei a tengeri mentésben vesznek részt, közös légvédelmi és egy tengeralattjáró-elhárítási gyakorlatot tartanak a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg tengeralattjáró-elhárító légierejének bevonásával. 

A hadgyakorlat e hónap közepéig tart.

A dél-Kangtung tartományban található Zhanjiang város közelében tartott hadgyakorlat célja, hogy „bizonyítsák a két fél eltökéltségét és képességeit a tengeri biztonsági fenyegetések közös elhárításában, valamint a globális és regionális béke és stabilitás megőrzésében” – közölte a minisztérium.

A hadgyakorlat „tovább mélyíti a Kína és Oroszország közötti átfogó stratégiai koordinációs partnerséget az új korszakban”. A bejelentés ugyanazon a héten érkezett, amikor a NATO vezetői összeültek Washingtonban, hogy megerősítsék Ukrajna támogatását

Közös kínai-orosz hadgyakorlat
Közös hadgyakorlatot tart a kínai és az orosz haderő
Fotó: Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma

A NATO-vezetők szerdai nyilatkozatukban kijelentették, hogy Kína „döntő előmozdítójává” vált Moszkva ukrajnai inváziójának, ez a bejelentés pedig arra késztette Pekinget, hogy figyelmeztesse a NATO-t: ne provokáljon konfrontációt. Peking "határozottan elítéli a NATO-főtitkár Kína ellen tett felelőtlen és provokatív kijelentéseit, amelyek hidegháborús retorikával vannak átitatva, és alaptalan vádakból állnak" - fogalmazott a kínai külügyminisztérium.

Kína fenntartja, hogy nem részese az ukrajnai konfliktusnak, de a nyugati vezetők bírálták, amiért politikai és gazdasági támogatást nyújtott Oroszországnak, beleértve a polgári és katonai felhasználású áruk kereskedelmét is. A kínai haderő még ezen a héten Fehéroroszországgal is közös hadgyakorlatot tart a NATO keleti határán.

Japán szintén pénteken kijelentette, hogy a területe közelében folytatott közös kínai-oroszországi hadgyakorlat nemzetbiztonsági szempontból komoly aggodalomra ad okot.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről