A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Klímatüntetők miatt megbénult a kölni repülőtér - videó

Vágólapra másolva!
Öt klímaaktivista a Köln-Bonn nemzetközi repülőtér kifutójához ragasztotta magát szerda reggel, aminek következtében fel kellett függeszteni a repülőtér forgalmát - közölte a német rendőrség szóvivője.
Vágólapra másolva!

A Köln-Bonni Repülőtér közölte, hogy "illetéktelen személyek" szerda reggel bejutottak a repülőtérre, ami miatt a rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre és az összes járat felfüggesztéséhez vezetett. Legalább négy érkező járatot átirányítottak a közeli Düsseldorf és Hannover repülőterekre.

A kölni repülőtérről induló járatok tucatjait késéssel indították vagy törölték.

A Last Generation (Utolsó Generáció) nevű csoportból öt ember ragasztotta magát a kifutópályára. A csoport külön közleményben jelezte, hogy blokkolja a légi forgalmat a repülőtéren és képeket tett közzé tagjairól, akiknek a kezét a kifutópályához ragasztották. 

Megpróbáljuk kiszabadítani őket, de ez eltarthat egy ideig

 - mondta egy repülőtéri szóvivő. Az aktivisták ellen a gyülekezési törvény megszegése, a légi forgalom veszélyes megzavarása és illetéktelen behatolás miatt emelhetnek vádat. Azt még vizsgálják, hogy az aktivisták hogyan jutottak be a repülőtér kifutóihoz. 

A szervezet az X közösségi médiaplatformon arról számolt be, hogy aktivistái átvágtak egy kerítést és az akció egy nemzetközi tiltakozókampánynak a része, amellyel el akarják érni, hogy 2030-ra világszerte leállítsák a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását. A tiltakozó akciót a tervek szerint több ország repülőterein akarták végrehajtani egyidejűleg - írták.

A csoport közölte, hogy szerdára "hasonló békés, civil tiltakozásokat terveznek a repülőtereken" szerte Európában és Észak-Amerikában.

Finnországban a Helsinki Vantaa repülőtér biztonsági kapuit blokkoló tüntetőkről készültek képek. Skandináviában három aktivista szerda reggel áttörte a kerítést Oslo főterén, a Gardermoen repülőtéren - írja a BBC.

Korábban arról is beszámoltunk, hogy letartóztattak egy klímaaktivistát, aki egy Monet festményt rongált meg a párizsi Orsay múzeumban. Arról is írtunk, hogy májusban mintegy három órára le kellett zárni a müncheni nemzetközi repülőteret, miután klímaaktivisták egy csoportja bejutott a kifutópályákhoz és mintegy 60 járatot törölni kellett. Az egyik leghíresebb klímaaktivistát, Greta Thunberget Hollandiában tartóztatták le májusban, miután Thunberg több száz tüntetőhöz csatlakozott egy a fosszilis tüzelőanyagok támogatása ellen szervezett tüntetésen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!