A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Betiltották Kolumbiában a bikaviadalokat

Vágólapra másolva!
Kolumbia elnöke aláírta a bikaviadalok betiltásáról szóló törvényt, ezzel tovább csökkent azon országok rövid listája a világon, ahol az évszázados hagyomány még mindig legális.
Vágólapra másolva!

Gustavo Petro kolumbiai elnök hétfőn aláírta azt a törvényt, amely betiltja a bikaviadalokat a dél-amerikai országban. Petro több száz állatvédő előtt írta alá a törvényt a bogotai bikaviadal-arénában tartott ünnepségen, miután egy bikajelmezes támogatója átadta neki a jogszabály egy példányát. Petro már régóta ellenzi a bikaviadalokat.

Nem mondhatjuk a világnak, hogy élő és érző lények megölése a szórakoztatás érdekében legális csak azért, mert a kultúránk része volt valaha. Az a fajta kultúra, hogy állatot ölünk szórakozásból, arra is elvezetne minket, hogy embereket ölünk meg szórakozásból

- mondta Petro a törvény aláírását követő beszédében. 

Gustavo Petro kolumbiai elnök (k) dokumentumot tart fel, miután aláírta a bikaviadalokat betiltó törvényt
Fotó: MTI/AP/Ivan Valencia

A bikaviadalok betiltását a kolumbiai kongresszus májusban, hónapokig tartó heves viták után hagyta jóvá.

A törvényjavaslat felszólítja a kormányt, hogy 2027-ig teljesen tiltsa be a bikaviadalokat az egész országban, és utasítja a kormányt, hogy több mint egy tucat bikaviadal-arénát alakítson át kulturális és sporthelyszínné. 

Kolumbiában a spanyol gyarmati idők óta tartanak bikaviadalokat

A sport népszerűsége az utóbbi években csökkent, mivel az állatok jogairól alkotott nézetek megváltoztak. 

A kolumbiai bikaviadalok kedvelői szerint a tilalom sérti a kisebbségek azon jogát, hogy kifejezzék kulturális örökségüket. 

Hozzáteszik, hogy ez veszélyezteti azoknak a megélhetését is, akik a bikaviadalokból élnek, mint például a matadorok, a rendezvények szervezői, a kereskedők és a bikaviadalokon használt állatok tenyésztésére szakosodott farmerek - írja az ABC.

Bikajelmezes résztvevők fényképezkednek a bogotái Santamaría bikaviadal-arénában, ahol Gustavo Petro kolumbiai elnök aláírta a bikaviadalokat betiltó törvényt 2024. július 22-én

Hétfőn a bikaviadalokat támogató csoportok a közösségi médiában kampányt indítottak a hagyomány támogatására, mondván, hogy a törvényjavaslatot a kolumbiai munkaügyi minisztérium támogatása nélkül fogadták el. 

A támogatók azt is közölték, hogy megtámadják a törvényt a kolumbiai alkotmánybíróságon. 

Jelenleg csak hét országban engedélyezett a bikaviadal: Spanyolország, Franciaország, Portugália, Mexikó, Venezuela, Ecuador és Peru. Ezekben az országokban azonban néhány önkormányzat helyi tilalmat rendelt el. 

A kolumbiai állatvédők két évtizede lobbiznak a kongresszusban a bikaviadalok betiltása érdekében, és gyakran szoros különbséggel veszítik el a kulcsfontosságú szavazásokat. 

Májusban azonban Petro törvényhozók segítségével, valamint a centrista és konzervatív pártok néhány képviselőjének szavazatával végül keresztülvitte a tilalmat.

Sok éven át tüntetéseket rendeztünk, lobbiztunk a kongresszusban, és megpróbáltuk megnyerni a kolumbiai emberek szavazatát ebben a kérdésben

- mondta Chucho Merchan, egy vegán aktivista és zenész, aki felszólalt a hétfői rendezvényen.

bikaviadal
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / ALBERTO SIMON

Az utóbbi években a bikaviadal új formában hódított Kolumbiában: az arénában nem a bika legyőzése a cél, hanem csak az átverése. A bátor vállalkozók két csapatban próbálják megtenni az adott távot úgy, hogy a bika ne dühödjön fel és senkinek ne essen bántódása. 

A spanyol bikaviadalok továbbra is évente több millió euró értékű uniós finanszírozásban részesülnek, amely a bikákat tenyésztő gazdaságoknak nyújtott mezőgazdasági támogatások révén valósul meg.

Nagy port kavart a spanyol Brihueda városában pár éve megrendezett bikaviadal, ahonnét az egyik állat megszökött és végül autós üldözés áldozatává vált.

Mexikóban is betiltották, de újjáéledt a hagyomány

Újra bikaviadalt rendeztek Mexikóvárosban idén januárban, a világ legnagyobb bikaviadal-arénájában, a Plaza de Toros-ban. 

Az eseményre azután került sor, hogy Mexikó legfelsőbb bírósága ideiglenesen felfüggesztette egy alacsonyabb fokú bíróság 2022-es döntését, melyben állatvédelmi okokból elrendelték a bikaviadalok betiltását a városban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!