Több mint egy év után véget ér a NASA Mars-szimulációja

Vágólapra másolva!
Négy önkéntes több mint egy évet töltött egy olyan űrküldetésen, amely valójában soha nem indult el a Földről. A legénység tagjai a NASA első szimulált Mars-élőhelyén éltek.
Vágólapra másolva!

A négyfős legénység tagjai több mint 12 hónapot töltöttek a NASA első szimulált Mars-élőhelyén a houstoni Johnson Űrközpontban, 

amelyet azért terveztek a tudósok és kutatók, hogy előre láthassák, milyen lehet egy valódi küldetés a Marsra, annak minden várható kihívásával együtt. 

A legénység 378 nap után, szombaton helyi idő szerint 17 órakor hagyta el a szimulált környezetet. Kelly Haston, Anca Selariu, Ross Brockwell és Nathan Jones 2023. június 25-én lépett be a 3D-nyomtatott Mars élőhelyre az űrügynökség Crew Health and Performance Exploration Analog, azaz CHAPEA projektjének első legénységeként. Az első CHAPEA legénysége a jövőbeli Mars-műveletek lehetséges feltételeinek megteremtésére összpontosított, a "Mars-sétáknak" nevezett szimulált űrséták, valamint az ellátmányt kiegészítő zöldségek termesztése és betakarítása, továbbá az élőhely és felszerelésük karbantartása révén. 

A csoport egy kutató tudósból, egy építőmérnökből, egy sürgősségi orvosból, illetve az amerikai haditengerészet mikrobiológusából állt, akiket sok jelentkező közül választottak ki.

Jones, aki orvos és a küldetés egészségügyi tisztje volt, elmondta, hogy 378 napjuk a bezártságban "gyorsan eltelt". Két további CHAPEA-küldetést terveznek még a NASA szakemberei és a legénység folytatja majd a szimulált űrséták végrehajtását, valamint a fizikai és lelki egészséggel és teljesítőképességgel kapcsolatos tényezőkre vonatkozó adatok gyűjtését - közölte a NASA.

Steve Koerner, a Johnson Űrközpont igazgatóhelyettese elmondta, hogy az első legénység kísérleteinek nagy része a táplálkozásra összpontosított és arra, hogy az hogyan befolyásolja a teljesítményüket. 

ktw78
Sikerrel zárult a NASA első Mars-szimulációs küldetése
Fotó:  Mark Felix / AFP

Elválasztották őket a családjuktól, gondosan előírt étkezési tervet követtek és rengeteg megfigyelésnek vetették alá őket

- mondta Koerner. Brockwell, a legénység fedélzeti mérnöke elmondta, hogy a küldetés megmutatta neki a fenntartható életmód fontosságát a Földön élők számára: 

Megtanultam, hogy nem szabad gyorsabban felhasználni az erőforrásokat, mint ahogyan azok pótolhatók, és nem szabad gyorsabban hulladékot termelni, mint ahogyan azokat újra erőforrásokká lehet alakítani

- írja a CBS. Korábban arról is beszámoltunk, hogy Dél-Korea célkeresztjébe került a Mars és ők se akarnak lemaradni, már 2045-ben szeretnének expedíciót indítani a vörös bolygóra. Néhány hete leközöltük, hogy különös lyukat találtak a Marson, amiről senki sem tudja, mi lehet a mélyén. Márciusban aggasztó felfedezést tettek a tudósok, az elemzés szerint a Mars káoszba taszíthatja a Földet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!