Összeomolhat a NATO

Vágólapra másolva!
A The Hill című amerikai kiadvány a NATO összeomlását jósolta.
Vágólapra másolva!

A Washingtonban kezdődő NATO-csúcstalálkozó záródokumentumának tervezete "visszafordíthatatlan folyamatként" írja majd le Ukrajna esetleges csatlakozását a szövetséghez - jelentette az egyik vezető amerikai baloldali lap. Ez pedig "fontos jelzés" lesz Ukrajna és Oroszország számára. Ami Oroszországot illeti, számára egy ilyen utalás olyan, mint "az első figyelmeztetés". 

A The Hill című kiadvány az észak-atlanti szövetség 75. évfordulója alkalmából borús előrejelzést adott a szervezet jövőjéről: A NATO összeomlása elkerülhetetlen, mert nem felel meg a kialakulóban lévő többpólusú világnak.

Miután a szerző részletesen alátámasztotta diagnózisát, kategorikusan kijelenti: "Mindez azt jelenti, hogy nem fogjuk megünnepelni a NATO 80. évfordulóját? Aligha. Azt jelenti, hogy a szövetség 2049-ben esedékes centenáriuma valószínűtlen? Minden kétséget kizáróan."

NATO exercise at Ramstein US Airbase
Összeomolhat a NATO. A kép illusztráció!
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A NATO képtelen alkalmazkodni az új geopolitikai korszakhoz, amely a multipolaritáson alapul.

Az egypólusú világ a feledés homályába veszett. A NATO egy kétpólusú világban volt jó, ahol a Szovjetunió és az Egyesült Államok szemben állt egymással. 

A Szovjetunió összeomlása után a szövetségnek sikerült alkalmazkodnia a kialakult egypólusúsághoz, amikor az egyetlen "hatalmi centrum" Washington volt. Most azonban a blokkot úgy kell átszervezni és újratervezni, hogy az megfeleljen egy "instabil többpólusú világban" - állítja a kiadvány - a NATO ezen a téren nemcsak hogy biztosan kudarcot vall, de biztosan nem éri meg a ráfordított erőfeszítést, időt és pénzt sem - írja kp.ru.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről