A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

A halálba zuhant egy apjával túrázó lány az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Grace apjával, Jonathannal túrázott a Yosemite Nemzeti Parkban július 13-án, épp a a Half Dome tetején voltak, amikor egy zivatar lecsapott rájuk. A lány megcsúszott és 250 métert zuhant.
Vágólapra másolva!

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Park híres ikonikus Half Dome nevű sziklájáról.

A 20 éves lány és apja számára bakancslistás helynek számított a csúcs meghódítása. A cél felé haladva azonban heves zivatar csapott le rájuk, aminek következtében a lány elvesztette egyensúlyát és megcsúszott, 250 métert zuhant, íra meg a FoxWeather.

Az apa, Jonathan Rohloff megszólalt a FOX 10-nek. Elmondta, hogy lányának, Grace-nek sok célja volt az életben, szülei nyomdokait követte, tanár szeretett volna lenni.

A szomorú interjúban elmondta a világa fenekestül felfordult, miután elveszítette lányát, aki igazán aktív életet élt, szeretett túrázni, és mindig a következő kalandot kereste.

Minden reggel nehéz felébredni, mert tudom, hogy Grace nincs itt

- mondta a FOX 10 Phoenix riporterének.

Rohloff elmondta, hogy Grace-el kislány kora óta összekötötte őket a túrázás iránti szenvedélyük.

Régebben velem jött a hátizsákban, és akkoriban jobban érdekelték a harapnivalók 

- mondta.

Az apa elmondta, hogy Grace végigjárta a híres Bright Angel túraútvonalat a Grand Canyonban. Ezután nem sokkal esett a választásuk a Half Dome-ra, amely Kalifornia ikonikus Yosemite Nemzeti Parkjában található.

Csütörtök este üzent nekem. Nagyon izgatott vagyok. Alig várta, hogy indulhassunk. Megcsináljuk. Végre elmegyünk és megcsináljuk 

- mondta Rohloff. Az apa-lánya páros július 13-án indult el a 10 mérföldes túrára, és meglepetésként érte őket a vihar a Half Dome tetejét.

A csúcson voltunk

– mondta Jonathan. 

Elmondta, hogy mennyire szeret engem, és mennyire hálás, hogy velem van itt. Hamarosan azonban mennydörgést hallottunk

– folytatta

Tudták, hogy le kell jutniuk a hegyről, a vihar azonban erősödni kezdett és a szakadó eső csúszóssá tette a köveket. A hegyről lefelé menet Grace megcsúszott a kihelyezett kábelpályán és a mélybe zuhant. Becslések szerint Grace 250 métert zuhant a hegyről.  Jonathan elmondta, hogy nem csak azért osztja meg Grace történetét, hogy életben tartsa az emlékét, hanem azért is, hogy a Half Dome biztonságosabb kábelrendszert kaphasson.

A Yosemite.com szerint engedélyre van szükség ahhoz, hogy a Half Dome kábeleit használják, amikor azok fel vannak helyezve. Általában tavasztól októberig használhatóak, az időjárási körülményektől függően. 

A nemzeti park szerint honlap szerint a legtöbb esetben mindössze egy-két lépést kell tennie a túrázónak grániton, hogy az egyik deszkától a másikra jusson, miközben a fémkábelbe kell kapaszkodniuk. A fémkábelek 1919 óta vannak a hegyen, és a nemzeti park szolgálata állítása alapján nagyon ritkák a balesetek.

Júniusban a coloradói hegyekben halt szörnyet egy túrázó, miután 91 métert zuhant. Itthon tavaly történt hasonló eset, ami végül szerencsésebben végződött, a sérültet kórházba szállították.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!