Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Orbán Viktor: A béke lesz a magyar uniós elnökség középpontjában

Vágólapra másolva!
A béke lesz a magyar uniós elnökség középpontja – erről Orbán Viktor beszélt az M1-nek adott interjúban. A miniszterelnök a másik fontos célkitűzésnek a versenyképesség erősítését nevezte. Magyarország július 1-jétől fél éven át látja el az Európai Unió soros elnöki feladatait. A kormányfő ma Brüsszelben vette át hivatalosan az elnökséget a belga kormányfőtől.
Vágólapra másolva!

A béke lesz a magyar uniós elnökség középpontjában

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben az M1-nek adott exkluzív interjúban. A miniszterelnök a másik fontos célkitűzésnek a versenyképesség erősítését nevezte. 

A kormányfő szerint nem jó jel, hogy olyan kormányfőtől veszi át a soros elnökséget, aki belebukott az EP-választásba. Orbán Viktor jónak értékelte a belga elnökség és a kormányfő munkáját. 

Az én helyzetem teljesen más, mert legyőztük a régi és az új ellenzéket, a kormány iránti bizalom megerősítést kapott. 

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az uniós elnökség keretében több mint ezer ember dolgozik majd, és több száz rendezvény lesz Magyarországon is. Több mint 160 jogszabályt kell tovább tolni - tette hozzá. 

Az emberek a változásra szavaztak

A kormányfő közölte, hogy egész Európában az emberek a változásra szavaztak, mert 20 országban olyan pártok győztek, hogy a dolgok nem mehetnek úgy tovább, mint korábban. A brüsszeli bürokraták nem akarnak változást, és ezért még inkább be fog következni a változás. Nagyon gyorsan mi leszünk a harmadik legerősebb képviselőcsoport  - tette hozzá. 

A változást el fogjuk érni. 

Manfred Weber egy hungarofób ember, és öt évvel ezelőtt megakadályoztuk a bizottsági elnöki posztját - emlékeztetett Orbán Viktor. A kormányfő elmondta, nem tudják támogatni Ursula von der Leyen újraválasztását a Magyarország elleni támadások miatt és más ügyek miatt is. Nagy alapító tagállamokkal tisztességesen kell bánni, mert egyszer már Brexit lett abból, ha figyelmen kívül hagytak egy nagy tagországot - tette hozzá. A kormányfő elmondta azt is, hogy miért támogatta Antonio Costa megválasztását, és miért nem támogatta Kaja Kallas észt kormányfőt. 

Orbán Viktor: Ma az európai emberek háborút, illegális migrációt és gazdasági stagnálást kaptak

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy szenvedélyesen szeretjük a hazájukat, de mi úgy szeretjük, hogy saját magáért, és nem mások ellenében. Mi nem akarunk olyan Európát, ami egyszínű, hanem olyat, ami nekünk hazafiaknak fontos - tette hozzá. 

Ezek az emberek kezdenek el gyülekezni a zászlónk alá, amit Bécsben hirdettünk meg. 

Mi a saját hazánk érdekében akarunk erős európai együttműködést - tette hozzá. Ma az európai emberek háborút, illegális migrációt és gazdasági stagnálást kaptak. A kormányfő felidézte, hogy az európai gazdaság megrekedt, és ennek egyik oka a bizottság rossz döntései. 

Az új szövetség a béke, a rend és a fejlődés mellett áll, valamint jobboldali.

Bár van egy kis monarchia íze a szövetségnek, de a portugálok és olaszok csatlakozása miatt ez a dolog eloszlott, és egy összeurópai politikai szerveződés lesz - mondta a kormányfő. 

Orbán Viktor elmondta, nem sikerült egyetértést létrehozni a francia és az olasz nagy jobboldali párttal az együttműködés gyorsaságát illetően. Amikor kiderült, hogy a két nagy európai jobboldali képviselőcsoport között nem lesz együttműködés, akkor egyenként tárgyaltunk, majd pedig amikor a román jobboldali párt csatlakozott az egyikhez, akkor oda sem tudtunk csatlakozni. 

Idővel túl fogunk nőni mindenkin. 

A háború a legnagyobb probléma

A magyar uniós elnökségről azt mondta Orbán Viktor, hogy csak akkor tud Európa versenyezni, ha naggyá tesszük magunkat, és ezt idővel mindenki elfogadta. Ma Európa legnagyobb problémája a háború, és ezért fontos, hogy Trump 24 óra alatt békét teremtene, és ezért Európának fel kell készülnie erre a helyzetre. 

Minden Európa szempontjából fontos helyen ott leszünk, és kell egy politikai típusú energia, amely leteszi az asztalra a megoldási javaslatokat. Ezen módszer szerint fogunk haladni.  

Mi is értünk a nemzetközi diplomáciához, és amit mi képviselünk, az nyilvános és egyenes - tette hozzá. Ha nem nevezzük meg a dolgokat, akkor arra rámehet Európa is, és nem a tolvajnyelvet fogjuk alkalmazni. Egy lendületet fogunk adni az uniónak, de nem tévesztjük el a súlyunkat - mondta a kormányfő. 
Az illegális migráció elleni fellépésről azt mondta, hogy a mostani migrációs paktum nem működik. Éppen ezért ne büntessék Magyarországot azért, mert nem lehet illegálisan az ország területére lépni - mondta Orbán Viktor. 

Lesznek javaslataink a továbblépést illetően.  


Teljes kudarc a zöldátmenet

Ha a gazdaságot akarjuk felpörgetni, akkor nem az adókat kell növelni - mondta Orbán Viktor. A nagy autóipari gyárak sem szeretnének egy kereskedelmi háborút a keleti versenytársakkal, élénkebb kereskedelemre lenne szükség. A zöldátmenet eredménye az lett, hogy most több kőszenet használunk, mint előtte - ismertette a kormányfő. 

Mindezzel párhuzamosan többszörösére nőttek az energiaárak. Éppen ezért az egész zöldátmenetet át kell gondolni.  

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről