A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNEcseki Nándor | Madarász Dóra
17:15AsztaliteniszChun Ting Wong/Hoi Kem Doo-Nandor Ecseki/Dora Madarasz
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Finn vizeken jelent meg egy orosz hadihajó

Vágólapra másolva!
Finnország gyanúja szerint pénteken egy orosz hadihajó megsértette a felségvizet, ez pedig tovább mélyítheti a két ország rossz kapcsolatát.
Vágólapra másolva!

A helyi kormány szerint a Finn-öböl keleti részén jelent meg az orosz hadihajó. „A határőrség vizsgálja az incidenst, és a vizsgálat előrehaladtával további információkkal fog szolgálni” – írta közleményében a finn védelmi minisztérium. 

Képünk illusztráció 
Fotó: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata

A határőrség főnyomozója az egyik helyi lapnak elmondta, hogy

 egy tengerfenék-kutató hajó sértette meg a finn felségvizeket, ami az orosz haditengerészet balti-tengeri flottájának tagja. 

A nyomozó azt is elmondta, hogy a hajót a finn határőrség egyik hajója kísérte ki a területről, ami körülbelül hét percig tartott – írja a Magyar Nemzet

Ahogy korábban megírtuk, Finnország az orosz védelmi minisztérium balti határokkal kapcsolatos kezdeményezése után jelezte, hogy részt kíván venni a tervek kidolgozásában. A finn külügyminisztérium „a részleteket dolgozza ki” az orosz védelmi minisztérium javaslata nyomán, hogy frissítsék a balti-tengeri orosz tengeri határok koordinátáit – közölte szerdán Elina Valtonen külügyminiszter. Az orosz védelmi minisztérium kedden javasolta az államhatár koordinátáinak frissítését a balti-tengeri térségben. 

Pár hete arról írtunk, hogy a finnek újranyithatják az Oroszországgal közös határszakaszt. Az átmeneti - egy évre szóló - határzár értelmében a finn határőröknek joguk lesz a határátkelőknél azonnal elutasítani a menedékkérelmeket. Finnország megnyithatja az Oroszországgal közös határt, amikor az biztonságossá válik - mondta Mari Rantanen, finn belügyminiszter a Lenta.ru cikke szerint. "A határátkelőhelyek akkor nyílhatnak meg újra, amikor a hatóságok úgy ítélik meg, hogy az biztonságos" - mondta, megjegyezve, hogy a finn hatóságok továbbra is rendszeresen értékelik a helyzetet. 

A finn határőröknek egy korábban jóváhagyott új törvény értelmében joguk lesz feltartóztatni és visszafordítani azokat az illegális bevándorlókat, akik Oroszország felől akarnak belépni az országba. Petteri Orpo finn kormányfő a parlamenti szavazás utáni sajtótájékoztatóján elmondta: "Erőteljes üzenetet küldünk Oroszországnak és a szövetségeseinknek arról, hogy Finnország gondoskodik a saját és az Európai Unió határának biztonságáról." 

Még áprilisban Brit helikopterek repülnek Finnországba „a hidegháború óta a legnagyobb NATO-gyakorlatra”.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!