Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A teljes orosz sajtó a magyar miniszterelnök látogatásától hangos

Orbán Viktor Moszkvában, ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir, 	OrbánViktorMoszkvában
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) békemissziója keretében Moszkvába érkezik 2024. július 5-én. A kormányfő Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével találkozik
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor moszkvai útja izgalomban tartja az orosz közéletet.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor péntek délelőtt Oroszországba érkezett, hogy Vlagyimir Putyin elnökkel tárgyaljon. A hivatalos útról napok óta zajlanak a találgatások a hazai és a nemzetközi médiában, mostanra viszont hivatalossá vált a Putyin-Orbán csúcstalálkozó létrejötte - írta a Világgazdaság. Ezt a magyar miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan megerősítette az MTI-nek kiadott közleményében.

Orbán Viktor megérkezése azonnal vezető hírként jelent meg az orosz médiában. A nagy orosz lapok és hírügynökségek - a RIA, a TASS, az Izvesztija - első helyen számolnak be a látogatásról, valamint az orosz elnök és a magyar miniszterelnök találkozójáról. 

Ezt írja az orosz sajtó Orbán Viktor látogatásáról

A Ria Havasi Bertalan közleményét idézi, amely szerint a békemisszió keretében Orbán Viktor miniszterelnök Moszkvába érkezett és találkozik Vlagyimir Putyin elnökkel. Felidézik, hogy július 1-től Magyarország tölti be hat hónapon keresztül az EU soros elnökségét. Ennek második napján Orbán Viktor – 12 év után először – Kijevbe látogatott, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. 

Ugyanakkor Putyin sajtótitkárának, Dmitrij Peszkovnak az előző napi nyilatkozatát is idézték, amelyben úgy fogalmazott, hogy Putyinnak sűrű napja lesz július 5-én, és a Kremlben tárgyal majd.

Az Izvesztyija azt emelte ki, hogy a két vezető várhatóan megvitatja majd az ukrán válságot. Emlékeztettek rá, hogy Orbán Zelenszkijnek megfontolásra javasolta a tűzszünet lehetőségét, de később a Die Weltwoche magazinnak adott interjújában azt mondta, hogy az ukrán elnöknek nem igazán tetszett a javaslat. Az ukrán államfő azt mondta neki, hogy a múltban negatív tapasztalatai voltak a fegyverszünetről, amelyet Ukrajnára nézve károsnak tart.

A lap jelezte, hogy az Orosz Föderáció és Ukrajna közötti tárgyalások utolsó fordulóját még 2022. március 29-én tartották Isztambulban. Akkor az körülbelül három óráig tartott. Később Kijev hivatalosan is felhagyott a Moszkvával való egyeztetéssel. Ugyanezen év október 4-én életbe léptette az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács határozatát arról, hogy a Putyinnal való tárgyalások nem engedélyezettek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről