A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Szörnyű titok derült ki Új-Zélandon, gyermekek százezreit kínozták és bántalmazták

Vágólapra másolva!
Az elmúlt 70 évben mintegy 200 000 gyermek, fiatal és kiszolgáltatott felnőtt szenvedett el bántalmazást állami és egyházi gondozásban Új-Zélandon - derült ki egy mérföldkőnek számító vizsgálatból.
Vágólapra másolva!

Az 1950 és 2019 között gondozás alatt állt gyermekek közül majdnem minden harmadik elszenvedte a bántalmazás valamilyen formáját, beleértve a nemi erőszakot, az áramütést és a kényszermunkát - derül ki az Abuse in Care Royal Commission of Inquiry (Királyi Vizsgálóbizottság) jelentéséből.

A bizottság zárójelentésének közzététele a közel 3000 ember tapasztalatait vizsgáló hatéves vizsgálatot követően történt. 

A vizsgálat Új-Zéland eddigi legnagyobb és legköltségesebb felmérése volt, amely mintegy 170 millió új-zélandi dollárba (36,6 milliárd) került. 

A bántalmazottak közül sokan hátrányos helyzetű közösségekből kerültek ki, valamint sokan közülük fogyatékkal élők.

Több mint 2300 áldozat szólalt meg a vizsgálat során, amely megállapította, hogy a legtöbb esetben a bántalmazás és az elhanyagolás szinte mindig az első naptól kezdve kezdődött. Az egyik áldozat, Anna Thompson elmondta a bizottságnak, hogyan bántalmazták fizikailag és verbálisan egy egyházi fenntartású árvaházban: 

Éjszakánként az apácák levetkőztettek, arccal lefelé az ágyhoz kötöztek, és egy csatos övvel vertek. Addig ütöttek, amíg vérezni nem kezdtem, utána hetekig nem tudtam leülni 

- mondta a jelentésben közzétett vallomásában. 

Jesse Kett arról beszélt, hogy nyolcéves korában egy aucklandi bentlakásos iskolában a személyzet megverte és megerőszakolta - vallomásában elmesélte, hogy a személyzet többi tagja néha végignézte a bántalmazást.

Moeapulu Frances Tagaloát az 1970-es években ötéves korától két éven át molesztálta egy pap. 

Népszerű, ismert tanár volt, de pedofil is volt, és sajnos más kislányokat is molesztált.

A jelentés megállapította, hogy a māori és csendes-óceáni áldozatok nagyobb mértékű fizikai bántalmazást szenvedtek el, és gyakran etnikai hovatartozásuk és bőrszínük miatt lealacsonyították őket - írja a BBC.

A jelentés azt is megállapította, hogy a nevelőszülőknél élő gyermekek a különböző szociális ellátórendszerek közül a legmagasabb szintű szexuális visszaélést tapasztalták. 

Christopher Luxon miniszterelnök bocsánatot kért a megállapításokért és elmondta:

Nemzeti szégyen, hogy gyermekek, fiatalok és felnőttek százezreit bántalmazták és hanyagolták el az állami és egyházi intézmények gondozásában. Minden egyes személynek, aki részt vett, köszönetet mondok kivételes erejükért, hihetetlen bátorságukért és szembesítő őszinteségükért. Önöknek köszönhetően tudjuk az igazságot az önök által elszenvedett visszaélésekről és traumákról.

Sok áldozat meghalt vagy öngyilkos lett. Mások esetében a bántalmazás hatásai elkísérték őket a felnőtt életükben is.

A miniszterelnök elmondta, hogy még túl korai lenne elárulni, hogy a kormány várhatóan mennyi kártérítést fog fizetni az áldozatoknak. 

Szerdán a vizsgálat eredményének nyilvánosságra hozatala előtt több tucatnyi ember gyűlt össze a parlament előtt. Az egyik túlélő történelmi jelentőségűnek nevezte a jelentést. 

Former public prosecutor convicted of rape
Képünk illusztráció!
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / MARCUS BRANDT / 

Évtizedeken át azt mondták nekünk, hogy csak kitaláltuk. Ez a mai nap történelmi jelentőségű. Elismerésem mindazoknak, akik elég bátrak voltak ahhoz, hogy megosszák történeteiket

- mondta Toni Jarvis.

Dr. Rawiri Waretini-Karena akadémikus, aki tanúként vett részt a vizsgálatban, korábban már beszélt az állami gondozásból a börtönbe vezető útról: 

Amikor tinédzserként először léptem be a börtön udvarára, és még soha nem jártam ott, már ismertem az ott lévő férfiak 80%-át, mert együtt nőttünk fel állami gondozásban 

- írta. 

Egy ország aggódik azért a 8 éves jászberényi fiúért, akit brutálisan felrúgott a Yakuzák SE vezetője a szolnoki kalandparkban. A gyerek el sem merte mondani az édesanyjának, hogy mi történt azon a borzalmas napon. A gyermekbántalmazás mindenkit megdöbbentett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!