Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Váratlan kínai lépés Amerika partjainál

kuba, guantanamo
Vágólapra másolva!
Az amerikai Center for Strategic and International Studies (CSIS) elemzése arra hívta fel a figyelmet, hogy Kína az elmúlt években egyre aktívabb hírszerzési tevékenységet végez Kubában.
Vágólapra másolva!

A Portfolio összefoglalója szerint 2023-ban hatalmas vihart keltett a hír, hogy Peking megvetette a lábát az amerikai partoktól mindössze 160 kilométerre délre fekvő Kuba szigetén. A keleti nagyhatalom választása nem véletlen: a karibi ország régóta nagyon hideg viszonyt ápol Washingtonnal, az elhelyezkedése pedig lehetővé teszi, hogy az egész térség könnyedén elérhető legyen innen. Peking ezt az előnyös tulajdonságot kihasználva kiépítette azokat a megfigyelőrendszereket Kubában, amellyel az Egyesült Államok jelentős részét szemmel tudja tartani.

AMERIKÁT KÜLÖNÖSEN AGGASZTJA A KÍNAI KÉMÁLLOMÁSOK ELSZAPORODÁSA A SZIGETEN, MIVEL A KATONAI TEVÉKENYSÉGET IS KÖVETNI TUDJÁK A SZIGETRŐL A RIVÁLISOK.

A déli államok ráadásul tele vannak olyan különösen érzékeny bázisokkal, ahol a legtitkosabb tevékenység folyik.

A CSIS riportja feltárt műholdfelvételek és nyílt forráskódú információk alapján négy olyan bázist, amiket Kína használhat fel az Egyesült Államok megfigyelésére. A gyanú szerint Peking a SIGINT-et, azaz a rádióelektronikai hírszerzés eszközeit telepítette, ezekhez több antenna elhelyezésére van szükség. Egyes típusok tányérantennákkal (CDAA) kommunikálnak, ezek könnyedén felismerhetőek a levegőből. Az egész rendszer hatékonyságát nagyban befolyásolja a földrajzi elhelyezkedés, ám Kuba éppen ideális a SIGINT telepítésére. 

A portál szerint a Kubában működő SIGINT-rendszerrel a keleti nagyhatalom pontos képet kaphat az Egyesült Államok déli részén zajló eseményekről, fejlesztésekről és tesztekről egyaránt. Peking olyan stratégiai fontosságú iparágak kényes adatait szerezheti meg, mint az űrkutatás, elektronika vagy éppen a biotechnológia. A kínaiak megjelenése egyben Kuba számára is előnyös, mivel a válságban szenvedő kormánynak jól jönnek a befektetések, amiért cserébe megengedheti számukra, hogy a hírszerzésre alkalmas infrastruktúrát is igénybe vegyék. Amennyiben a gyanú beigazolódik, az súlyosan érintené az Egyesült Államokat, még akkor is, ha Kína vélhetően nem tervez katonai bázist létrehozni a katonai országban.

Az elemzés ITT olvasható el!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről