Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Életveszélyes viharokat okozhat a Beryl hurrikán a karibi térségben

hurrikán,Karib,terseg
Fotó: X
Vágólapra másolva!
A rendkívül veszélyes, négyes kategóriájú hurrikán az Atlanti-óceánon keresztül halad a Karib-tengeri Windward-szigetek felé, középpontja hétfő reggel érkezik meg a területre.
Vágólapra másolva!

Az Atlanti-óceánon keresztül a Karib-tengeri Windward-szigetek felé halad a rendkívül veszélyes, négyes kategóriájú Beryl hurrikán, amely várhatóan életveszélyes szeleket és hirtelen áradásokat is okozhat a hétfői nap folyamán a térségben

 - tájékoztatott az MTI az amerikai hurrikánközpont (NHC) információira hivatkozva. Az idei szezon első hurrikánja vasárnap este Barbadostól mintegy 240 kilométerre délkeletre haladt, és a széllökések sebessége elérte az óránkénti 215 kilométert is.

A Beryl várhatóan továbbra is rendkívül veszélyes, nagy hurrikán marad, miközben a magja a Windward-szigeteken keresztül a Karib-tenger keleti részén halad át

- közölte az NHC. A hurrikán középpontja várhatóan hétfő reggel, az ötfokozatú skála második legerősebb fokozataként halad át majd a Windward-szigeteken, potenciálisan katasztrofális károkat okozva Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken, valamint Grenadában. Elvétve fordul elő, hogy egy nagyobb hurrikán ilyen korán megjelenjen a június 1-től november 30-ig tart atlanti szezonban. Vasárnap a Beryl lett a legkorábban négyes kategóriát elérő hurrikán, megelőzve ezzel a 2005 júliusában pusztító Dennis hurrikánt.

Figyelmeztetést adtak ki Barbados, Saint Lucia, Saint Vincent, Grenada, Tobago és a Grenadine-szigetek térségére, illetve a lakosságát arra figyelmeztették, hogy trópusi vihar alakulhat ki Trinidad, a Dominikai Köztársaság és Haiti egyes részein.

Barbadosnál a hurrikán várhatóan Jamaica irányába halad tovább, majd Mexikó felé, a hét közepére azonban veszíthet erejéből. Szakértők szerint az év ezen időszakában az ilyen erős hurrikántevékenység nagyon ritkának és különösen veszélyesnek számít. 

Az előrejelzések szerint az idei viharszezon az átlagosnál hevesebbnek ígérkezik:

 a megszokottnak tekinthető 14 helyett legalább 17, köztük 13 gyengébb és négy nagy erejű hurrikán átvonulásával kell számolni november végéig. 

Nemrég megérkezett a hurrikán Floridába. A lezúduló víz elöntötte az utcákat, a forgalom megbénult, az autók elakadtak és elsüllyedtek. Az áradás házakba is betört. 

Sípol a telefonod, vijjog a telefonod, hogy úristen jön, és tényleg jön a semmiből, egyik pillanatról a másikra. A legutóbbinál is őrült hőség, ez este történt és pillanatok alatt abból egy hatalmas tornádó

 - mondta egy Orlandóban élő magyar nő, Ollram Tünde a TV2 Tényeknek. Arról is beszélt, hogy amikor a hatalmas felhők megjelennek az égen, a helyiek mindenüket megpróbálják biztonságba helyezni, végül magukra zárják az ajtót a saját otthonaikban, de ez nem mindenkinek sikerül. Az áradás ugyanis több lakóházba is betört és elöntött mindent, amit ért.

A hálószoba tele volt vízzel. Mindent beterített, a szekrényből is ömlött kifelé, így az összes ruhát az ágyra pakoltam.

A hurrikán több házban kárt tett, de más gondokat is okozott. A repülőgépek például le tudtak szállni a reptéren, de csak jelentős késéssel. A legnagyobb problémát viszont a vízzel teli utcákon elakadt autók okozták, amelyektől szó szerint megbénult a közlekedés. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről