34 év után emeltek vádat egy halálos gázolás ügyében

Vágólapra másolva!
Évtizedekkel ezelőtti halálos gázolás ügyében most sikerült a rendőrségnek azonosítani az elkövetőt. A férfi ellen cserbenhagyásos gázolás miatt emeltek vádat. Az észak-karolinai Charlotte-ban 34 évvel ezelőtt Ruth Buchanant halálos baleset érte, amikor a sofőr áthajtott a piros lámpán.
Vágólapra másolva!

A 68 éves Herbert Stanbacket cserbenhagyásos gázolással vádolják az 52 éves Ruth Buchanan 1989-es halála miatt. 1989. december 29-én Buchanan egy zebrán kelt át, amikor elütötte egy kocsi, amely nem állt meg a piros lámpánál. A sofőr nem állt meg, miután elütötte a nőt, és elmenekült a helyszínről. 

A nőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba, egy nappal később pedig meghalt.

A szemtanúk a nyomozók rendelkezésére bocsátották az autó leírását és a rendszámot, és a nyomozóknak sikerült megállapítaniuk, hogy a jármű lopott volt. A járművet egy charlotte-i autókereskedésből lopták el. 

Az ügy azonban további bizonyítékok hiányában 32 évig lezáratlan maradt. 

2022-ben a nyomozók elmondták, hogy egy névtelen telefonálótól kaptak információkat, aki azonosított egy férfit, akiről a telefonáló úgy vélte, hogy részt vett a cserbenhagyásos gázolásban. A nyomozók azonban megállapították, hogy az említett személy nem vett részt az incidensben.

A nyomozás részeként a nyomozók elemezték a cserbenhagyásos gázolásban részt vevő kocsiban talált tárgyi bizonyítékokat.

A kiterjedt DNS-elemzés és a bizonyítékok vizsgálata lehetővé tette a nyomozók számára, hogy Stanbacket az ügy gyanúsítottjaként azonosítsák.

Stanback már ült börtönben Észak-Karolinában egy másik ügy miatt. 2024 márciusában a nyomozók kihallgatták Stanbacket, aki elismerte, hogy ő vezette a Buchanant elütő járművet.

A nyomozók ezután elfogatóparancsot szereztek a férfi ellen, halálos kimenetelű cserbenhagyásos gázolás bűntette miatt. Júniusban hivatalosan is vádat emeltek ellene az ügyben - számolt be róla az ABC.

Áprilisban arról is írtunk, hogy több mint ötven év után oldottak meg egy rejtélyes gyilkossági ügyet az Egyesült Államokban.

Tavaly arról is beszámoltunk, hogy évtizedekkel később oldódott meg egy virginiai nő brutális meggyilkolásának az ügye is. A nyomozás során a rendőrök beszéltek a tanúkkal és elkészítették a gyilkos DNS profilját, azonban ennél tovább nem jutottak, mivel a rendszerben nem volt egyezés. Azonban ez nemrég megváltozott és kiderült, hogy a gyilkos a jelenleg 51 éves Stephen Smerk volt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!