A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

Több száz áldozata van a bangladesi diáktüntetéseknek

A diákok polgári engedetlenségi akciót hirdettek, felszólították a lakosságot, hogy ne fizessenek adót és közüzemi számlákat.
Fotó: Munir UZ ZAMAN / AFP
Vágólapra másolva!
Legkevesebb háromszázra nőtt Bangladesben az egész országra kiterjedő kormányellenes diáktüntetéseken történt összecsapások halálos áldozatainak száma - közölte hétfőn a rendőrség.
Vágólapra másolva!

A Prothom Alo című helyi napilap néhány órával korábbi beszámolója szerint vasárnap legalább 95 ember, köztük legkevesebb 14 rendőr halt meg, 

több százan pedig megsebesültek az ellenzéki demonstrálók és a biztonsági erők, valamint a kormányzó Awami Liga pártot támogató aktivisták között folyó erőszakos cselekményekben.

A hadsereg hétfőn közölte, hogy főparancsnoka, Vaker-Uz-Zaman tábornok a nap folyamán "beszédet intéz a nemzethez", miután 

a tiltakozók arra szólították fel a demonstrációkkal szimpatizáló lakosságot, hogy a vasárnap elrendelt kijárási tilalom ellenére vonuljanak a fővárosba, Dakkába, hogy lemondásra szólítsák fel Vazed Haszina miniszterelnököt.

Helyi jelentések szerint

Vazed Haszina bangladesi miniszterelnök hétfőn lemondott, és katonai helikopterrel Indiába távozott, miközben a tüntetők Dakkában behatoltak a hivatalába.

Ezt megelőzően a rendőrség közölte, hogy már legalább háromszáz a kormányellenes diáktüntetéseken történt összecsapások halálos áldozatainak száma, a hadsereg főparancsnoka pedig arra készült, hogy "beszédet intézzen a nemzethez".

A több mint 170 milliós országban közel 32 millió fiatalnak nincs munkája
Fotó: AFPMunir Uz Zaman / AFP

Hírügynökségi jelentések, valamit televíziós felvételek tanúsága szerint a kormányfő lemondását követelő, több tízezer tüntető szétoszlatására 

a rendőrök vasárnap könnygázt, gumilövedékeket, sokkológránátokat vetettek be, de éles lőszerrel is tüzeltek a tüntetőkre, akik közül többen szintén lőfegyverrel vettek részt az összetűzésekben.

Dakkában a javarészt egyetemistákból álló megmozdulás résztvevői járműveket és a kormánypárt több irodáját felgyújtották, elfoglaltak egy kórházat, és lezárták a főbb autóutakat. 

Emellett polgári engedetlenségi akciót hirdettek, és felszólították a lakosságot, hogy ne fizesse be az adókat és közüzemi díjakat, továbbá ne dolgozzon vasárnap, amely egyébként munkanap Bangladesben.

Haszina a nemzetbiztonsági testület vasárnapi ülése után bűnözőknek nevezte és szabotázzsal vádolta az ellene tüntetőket. A kormányfő egyúttal felszólította híveit, hogy kemény kézzel lépjenek fel a terroristákkal szemben.

A dakkai kormány vasárnaptól határozatlan ideig országos éjszakai kijárási tilalmat, hétfőtől pedig három nap munkaszünetet rendelt el, és felfüggesztette az internetszolgáltatást az országban.

A diákok polgári engedetlenségi akciót hirdettek, felszólították a lakosságot, hogy ne fizessenek adót és közüzemi számlákat
Fotó: Munir UZ ZAMAN / AFP

A zavargások miatt több városban iskolákat és egyetemeket zártak be.

A tömeges tiltakozások a múlt hónapban törtek ki az országban egy kvótaszabályozás miatt, amely a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára tartotta volna fenn. 

Eközben a több mint 170 milliós országban csaknem 32 millió fiatalnak nincs munkája vagy szakképzettsége sem, amely több esély adna megélhetésre. 

A júliusi tömegtüntetések idején mintegy 150-en haltak meg, ezrek sérültek meg, és mintegy tízezer embert tartóztattak le. A kormányellenes tüntetések egy időre szüneteltek, miután a kvóták nagy részét a legfelsőbb bíróság eltörölte, de az utóbbi napokban szórványosan újrakezdődtek.

Demonstrálók megrohamozták a Dakka központjában lévő börtönt is, több száz foglyot szabadítottak ki, majd felgyújtották az épületet.

Decemberben legalább négy ember meghalt, amikor a politikai zavargások közepette ismeretlenek felgyújtottak egy vonatot Bangladesben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!