Tűz ütött ki Csernobilban

Vágólapra másolva!
Erdőtűz keletkezett a csernobili zárt övezetben - közölte Szlavutics önkormányzata. A városban él a csernobili atomerőmű sok dolgozója.
Vágólapra másolva!

Erdőtüzet jelentett Ukrajna a csernobili zónában. A helyi tűzoltóságra hivatkozva azt írták egy közleményben a Telegramon, hogy a térségben terjengő füst és az égésszag összefügg azzal, hogy 

a Csernihivi terület északi járásaiban ég a tőzegláp, valamint erdőtűz keletkezett a csernobili zónában

 - számolt be róla az MTI.

Egyelőre nem tudni, mekkora az érintett terület és mi okozta a tüzet.

 Szlavutics lakosainak azt tanácsolták, hogy korlátozzák a szabadban való tartózkodást, különösen reggel, amikor a legintenzívebb a füst jelenléte a levegőben. 

Fire breaks out aftermath of Russian shelling in Kharkiv
Képünk illusztráció!
Fotó: YAKIV LIASHENKO / AFP/ YAKIV LIASHENKO

A csernobili atomerőmű körül az 1986-os nukleáris katasztrófát követően, amely a Szovjetunió területén több mint 200 ezer négyzetkilométeren radioaktív szennyeződéséhez vezetett, 30 kilométeres zárt övezetet hoztak létre. 

2016-ban rezervátumot létesítettek a növény- és állatvilág megőrzése, valamint a hidrológiai rendszer stabilizálása, a sugárszennyezett területek rehabilitációja érdekében és tudományos kutatások végzésére.

 A rezervátum területe 227 ezer hektár, a zárt övezet kétharmadát teszi ki. Az ukrán belügyminisztérium márciusban arról számolt be, hogy a csernobili rezervátum határ menti területének egy részét erődítmények építésére fogják kijelölni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!