Meghalt Új-Zéland maori királya

Vágólapra másolva!
Új-Zéland maori királya, Kiingi Tuheitia 69 éves korában meghalt, néhány nappal a trónon töltött 18. évének ünneplése után.
Vágólapra másolva!

Tuheitia - teljes nevén VII. Kiingi Tuheitia Pootatau Te Wherowhero - volt a hetedik uralkodó a Kiingitanga mozgalomban, amely 1858-ban azért teremtette meg ezt a tisztséget, hogy egyesítse Új-Zéland őslakos maori törzseit a brit gyarmatosítással szemben.   

A király egy szívműtét után halt meg a kórházban

 - közölte Rahui Papa, a mozgalom szóvivője.

A mozgalom célja, hogy véget vessen a földek nem őslakosoknak történő eladásának, megállítsa a törzsek közötti háborúskodást, és ugródeszkát biztosítson a maori kultúra megőrzéséhez - olvasható a Waikato-Tainui törzs honlapján.

Az uralkodó tisztsége nagyrészt szertartásos, de mégis jelentős szerepet tölt be Új-Zélandon, ahol a maorik a lakosság közel 20 százalékát teszik ki. Az új-zélandi miniszterelnök,  Christopher Luxon tisztelgett Tuheitia emléke előtt, mondván, hogy 

a népe iránti rendíthetetlen elkötelezettsége és a Kiingitanga mozgalom értékeinek és hagyományainak fenntartására tett fáradhatatlan erőfeszítései kitörölhetetlen nyomot hagytak nemzetünkön.

Az elmúlt hónapokban Tuheitia koordinálta a maorik nemzeti egységéről szóló megbeszéléseket, válaszul Luxon jobbközép kormányának politikájára. A kritikusok azzal vádolják a kormányt, hogy maori-ellenes, és nem támogatja kultúrájukat, nyelvhasználatukat - írja az AP News.
 

III. Károly király brit uralkodó, Új-Zéland alkotmányos államfője és felesége, Kamilla "mélységesen elszomorodott" a halálhír hallatán. Károly úgy nyilatkozott: "A legnagyobb örömömre szolgált, hogy évtizedek óta ismerhettem Kiingi Tuheitiát". Hangoztatta, hogy mélyen elkötelezett volt a maorik és Új-Zéland erős jövőjének megteremtése iránt.

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt, Tuheitia királyhoz köthető többek között az a kezdeményezés is, amely az egészséges környezetük biztosítása és populációjuk helyreállítása érdekében a bálnáknak is emberhez hasonló jogokat biztosítana.

A király halála előtti héten ezrek utaztak a Turangawaewae Maraéba, hogy a király trónra lépésének éves ünnepségeit megtartsák. Rahui Papa szerint a király öt napig lesz felravatalozva Turangawaewae Maraéban, mielőtt végső nyughelyére, a Taupiri hegyre viszik".

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!